Linkuri accesibilitate

Participarea unor elevi la o acțiune pentru drepturile omului a ajuns subiect de dezbatere în parlament


La o acțiune în sprijinul
La o acțiune în sprijinul

Ideea unor sancțiuni a fost sprijinită de avocata poporului pentru drepturile copilului.

Avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a fost audiată astăzi în Parlament în cazul elevilor de la liceul „Lucian Blaga” din Chișinău, care au participat luna aceasta la o activitate a organizației Amnesty International Moldova de solidarizare cu profesorii turci expulzați din Republica Moldova. Audierea din legislativ a fost cerută de democratul Sergiu Sîrbu, care a numit participarea elevilor la acțiune drept „un caz ieșit din comun și strigător la cer”.

Deputații democrați și cei socialiști au reproșat administrației Liceului „Lucian Blaga” și organizației Amnesty International că au dat dovadă de exces de zel atunci când au atras mai mulți elevi într-o acţiune teatralizată în care adolescenții au apărut cu cagule pe cap și cu ștreanguri la gât. Amnesty Moldova s-a apărat, spunând că acțiunea a fost una civică, teatralizată, al cărei scop era atragerea atenției, inclusiv internaționale, asupra expulzării celor șapte profesori turci din rețeaua de licee Orizont. Astăzi, democratul Sergiu Sîrbu a insistat că asemenea acțiuni nu ar trebui ignorate și a lăsat să se înțeleagă că acestea ar putea fi pedepsite pe viitor:

„Astfel de reprezentanți ai acestor asociații trebuie să răspundă contravențional, trebuie să răspundă conform legii. Acei directori de școli trebuie să răspundă conform legii nu doar cu o mustrare simplă. Vă rugăm frumos să fiți mai activi și să vedem ce trebuie să schimbăm în Codul Contravențional, poate chiar în Codul Penal, astfel încât toți cei care își permit astfel de derapaje să răspundă în fața legii.”

Ideea sancționării a fost sprijinită de avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care a precizat că în prezent nu există un mecanism de tragere la răspundere a adulților pentru implicarea minorilor în activități politice și că Ministerul de Interne a elaborat un „act de modificare a Codului Contravențional” în acest sens.

În ce privește evenimentul organizat de Amnesty International Moldova, Maia Bănărescu a spus că „va sesiza Procuratura Generală să examineze acțiunile și competența maturilor care au organizat această activitate”. De cealaltă parte, întrebată despre participarea copiilor la manifestarea din 21 octombrie a Partidului Democrat, Maia Bănărescu a menționat că nu a observat situații în care imaginea copiilor să fi fost utilizată în favoarea formațiunii politice:

„Este vorba lipsa prezenței copiilor în masă, deci, copii în stradă nu au fost, deci, copiii au fost în scenă alături de părinții lor și au fost prezenți copii care au prezentat un număr artistic. Ca răspuns vreau să zic că am examinat cazul, dar nu au fost mesaje atât negative pentru persoana ca și copilul care a fost scenă, nici pentru cei care l-au ascultat și au urmărit mesajele”.

Răspunsul oferit de Maia Bănărescu a nemulțumit opoziția, care i-a reproșat că ar fi părtinitoare atunci când examinează activitățile politicienilor. Liberalul Ion Apostol i-a atras atenția avocatei pentru drepturile copilului că se face a nu vedea vizitele în teritoriu ale primelor persoane în stat, care nu ezită să profite de imaginea copiilor:

„Merg prin sate cu cadouri, eu le zic pomene, către familii defavorizate, copii. Eu socot că ei îi jignesc pentru că, unu, nu au asigurat părinților acestor copii ca să aibă un salariu și un loc de muncă aici. Doi, îi jignesc dublu când îi impun la televizor să le mulțumească pentru pomana pe care le-au dat-o. Asemenea situații jignesc demnitatea umană și mai ales a copiilor. Nu am văzut o reacție pe acest subiect.”

La scurt timp după încheierea audierilor din Parlament, organizația Amnesty International a emis un comunicat cu titlul „Activismul civic pe cale de a fi criminalizat”. Într-o primă luare de poziție la nivel internațional, directorul adjunct al organizației pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală, Denis Krivosheev, a condamnat ceea ce a numit atacul „asupra Amnesty, a voluntarilor și activiștilor săi, de către partidul de guvernământ și actorii afiliați acestuia.” Krivosheev a precizat că evenimentul de acum două săptămâni nu a fost o acțiune politică, ci una civică, regretând intenția partidului de guvernare de a modifica legislația „folosind drept argument acțiunile societății civile incomode pentru guvernare”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG