Linkuri accesibilitate

Partidul Șor a organizat un nou protest la Chișinău


Membri și simpatizanți ai Partidului Șor au participat duminică, 2 octombrie, la un nou protest antiguvernamental în fața parlamentului și președinției de la Chișinău, la o zi după ce concernul rus de stat, Gazprom, a redus cu 30% livrările de gaze pentru R. Moldova.

Formațiunea populistă acuză guvernarea PAS și pe președinta Maia Sandu că nu ar face destul pentru a combate creșterea inflației și degradarea nivelului de trai. Dar participanții la demonstrații mai cer oprirea anchetelor de corupție împotriva liderului lor și altor fruntași ai Partidului Șor.

Pe locul trei ca număr de mandate în Parlament, după PAS și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Șor are cei mai mulți deputați lipsiți de imunitate parlamentară în anchete de corupție.

Pe 1 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a spus că Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, dar că diferența va fi compensată prin folosirea unor rezerve de gaze stocate în Ucraina și România și din noi achiziții de pe piață. Noua evoluție nu a dus la o creștere vizibilă a intensității protestului din 2 octombrie.

Acesta a inclus un concert de muzică ușoară, rivalizând cu manifestările de Ziua Națională a Vinului, care aveau loc la câteva sute de metri depărtare, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală.

Participanții la protestul din 2 octombrie, al treilea în tot atâtea săptămâni, au scandat „Jos Maia Sandu!” și au cerut alegeri parlamentare anticipate. Între protestele de duminică, zeci de manifestanți rămân în corturi instalate în centrul Chișinăului.

Ilan Șor, liderul partidului care îi poartă numele, a recunoscut că finanțează organizarea protestului, inclusiv transportarea oamenilor la Chișinău din raioane.

Fost bancher devenit politician, Șor se ascunde în străinătate, unde a fugit în iunie 2019, când aliații săi din Partidul Democrat au fost alungați de la putere. În 2017, Șor a fost condamnat în prima instanță la la 7 ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtului miliardului”, fiind dat acum în căutare internațională.

Reprezentanți ai guvernării spun că protestul este organizat de „hoți” îngrijorați de reforma justiției și lupta anticorupție și de „trădători”. Înainte de startul protestelor, deputați ai Partidului Șor au vizitat Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG