Linkuri accesibilitate

Partidul Șor anunță proteste la Parlament | Decizie CSE: fără simboluri, uniforme și echipamente tactice la mitinguri


O decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale interzice persoanelor echipate cu veste antiglonţ, huse, centuri, veste tactice multifuncționale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile să participe la evenimentele publice
O decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale interzice persoanelor echipate cu veste antiglonţ, huse, centuri, veste tactice multifuncționale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile să participe la evenimentele publice

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Membrii și simpatizanții Partidului „Șor” au organizat miercuri, 15 martie, un nou „flashmob național de blocare a drumurilor în diferite regiuni ale țării”, scrie Ziarul de Gardă. Reprezentanții formațiunii susțin că au blocat drumurile deoarece prim-ministrul, Dorin Recean, a refuzat să discute cu ei despre „achitarea integrală a facturilor pentru lunile de iarnă”. Solicitat de Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul „nu comentează” acest protest. Pe 16 martie, susținătorii formațiunii intenționează să se adune în fața Parlamentului pentru a cere „aprobarea inițiativelor legislative” privind „achitarea facturilor”.

Așa-zișii membri ai „Scutului Poporului”, care ar fi controlați de fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, nu vor mai avea dreptul să iasă în stradă echipați cu uniforme, veste antiglonț, camere de corp și stații radio, transmite ziarulnational.md. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 15 martie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Membrii CSE au interzis folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice. „De asemenea, este interzisă folosirea vestelor antiglonţ, huselor, centurilor și vestelor tactice multifuncționale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile de către persoanele fizice și juridice, care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege”.

Premierul Nicolae Ciucă vine la Chișinău pe 23 martie, într-o vizită oficială, potrivit TVR Moldova. În cadrul vizitei, Ciucă se va întâlni cu premierul moldovean, Dorin Recean, și cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Tinerii specialiști angajați în instituții medico-sanitare publice raionale, din sate sau comune vor primi indemnizațiile unice într-o singură tranșă, după 6 luni de activitate și nu în trei, anual, cum a fost până acum, potrivit jurnal.md. Astfel, după șase luni de activitate, medicilor și farmaciștilor le va fi achitată integral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator – indemnizația de 96 de mii de lei.

Agora.md publică un articol în care povestește istoria din spatele clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău: Construit în perioada țaristă, dezvoltat în interbelic și naționalizat după 1940. Clădirea a fost construită în 1813, la insistențele mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, după anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Știrea despre luptătorul greco-roman Alexandrin Guțu, care a fost medaliat cu aur la Europenele Under-23, a trezit interes publicului de pe Facebook. TVR Moldova a scris că Guțu (77 kg) a devenit campion european Under 23 după ce l-a învins pe azerul K. Hasanli, 6-3.

Pe Instagram TV 8 a scris că oamenii legii au descins cu percheziții acasă la membrul unui partid politic. Din imaginea publicată de autorități se observă un carnet de membru de partid cu elementele formațiunii lui Ilan Șor. Bărbatul are 40 de ani și este cercetat în cadrul unei cauze penale pentru circulație ilegală a drogurilor.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG