Linkuri accesibilitate

Un nou protest organizat de Partidul Șor | Poliția a blocat accesul manifestanților spre PMAN


Poliția a blocat accesul manifestanților spre Piața Marii Adunări Naționale.
Poliția a blocat accesul manifestanților spre Piața Marii Adunări Naționale.

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, și-a chemat simpatizanții duminică, 16 octombrie, la un nou „protest național”, de data aceasta în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Din fața Președinției, manifestanțiii s-au îndreptat în coloană spre PMAN, însă oamenii legii le-au blocat accesul spre piață.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a cerut ca primarul capitalei, Ion Ceban să vină în fața protestatarilor și să explice de ce poliția a blocat trecerea manifestanților spre Piața Marii Adunări Naționale.

Intersecția străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt, blocată de poliție.
Intersecția străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt, blocată de poliție.

Membrii și simpatizanții Partidului Șor au scandat „Rușine!”, „Jos Maia Sandu!”, „Jos guvernarea!”.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu le vorbește protestatarilor de pe o scenă improvizată la intersecția străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt.
Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu le vorbește protestatarilor de pe o scenă improvizată la intersecția străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt.

În Piața Marii Adunări Naționale a rămas o parte din decor, inclusiv scena din fața Guvernului, după manifestațiile dedicate Hramului Chișinăului.

În același timp, Inspectoratul General al Poliției continuă acțiunea „Ziua Siguranței”, în PMAN fiind parcate centre mobile de informare ale poliției, autoturisme ale pompierilor, salvatorilor și carabinierilor.

Piața Marii Adunări Naționale, 16 octombrie
Piața Marii Adunări Naționale, 16 octombrie

Vineri, 14 octombrie, au avut loc altercații între polițiști și protestatarii Partidului Șor care au încercat să blocheze din nou circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare, lucru interzis printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Ilan Șor și-a îndemnat susținătorii să vină în centrul Capitalei, promițând gaz și curent mai ieftin, salarii și pensii decente, precum și reluarea exporturilor în Rusia după ce Moscova a ridicat embargoul la fructe și legume doar pentru șapte întreprinderi din raionul Orhei, în urma negocierilor cu reprezentanții Partidului Șor.

După ultimul protest, din 9 octombrie, circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocată după ce manifestanții au instalat mai multe corturi pe carosabil. Prin urmare, Inspectoratul General de Poliția a anunțat că a cerut, în repetate rânduri, municipalității să întreprindă măsuri pentru nu admite blocarea traficului în timpul protestului. În replică, Ion Ceban a decis să scoată mașinile Primăriei pe bulevardul Ștefan cel Mare, împiedicând astfel circulația transportului, fapt pentru care riscă dosar penal sau chiar suspendarea din funcție. El a declarat că nu ține de competența Primăriei deblocarea drumurilor publice și că IGP ar trebui să aplice prevederile Codului Contravențional.

Pentru a evita astfel de situații, CSE a decis, pe 13 octombrie, să interzică protestele cu blocarea circulației rutiere în zilele cu program de muncă, iar în cele libere să fie permise pentru o durată de maximum patru ore.

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a lansat ieri un avertisment către protestatari, amintind de decizia CSE. „Dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. În același timp, dacă prin acțiunile enumerate se încalcă grav ordinea publica, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale”, se menționează în mesajul postat de Ana Revenco pe pagina sa oficială de Facebook.

Ea a mai adăugat că „angajații subdiviziunilor MAI vor aplica legea și vor interveni prompt și hotărât, în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate.

Partidul Șor a protestat în fiecare duminică, începând cu 18 septembrie, în fața Parlamentului și a Președinției, cerând demisia actualei guvernări, diminuarea prețurilor și tarifelor, precum și majorarea salariilor.

Ilan Șor a fost condamnat în 2017, în primă instanță, la 7 ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtului miliardului”, fiind dat acum în căutare internațională.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG