Linkuri accesibilitate

Partidul Șor protestează la Procuratură. Bulevardul central a fost blocat, 16 persoane - reținute 


Protestul Partidului Șor din 18 noiembrie, 2022

Membrii și simpatizanții Partidului Șor protestează în fața Procuraturii Generale. Protestatarii acuză angajații instituției că s-ar afla sub controlul partidului de guvernare (PAS) și a președintei Maia Sandu și cer demisia noului procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Solicitată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a fracțiunii PAS în parlament, Adriana Vlas, a declarat că acuzațiile aduse nu sunt altceva decât „aberații în stilul Șor”, iar purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Irina Gotișan-Sotnic, a spus că „instituția prezidențială nu comentează protestul. În Republica Moldova, fiecare persoană se bucură de libertatea de întrunire și are dreptul la liberă exprimare”.

În acelaști timp, Procurorul responsabil de relația cu mass-media, Violina Moraru, a comunicat Europei Libere că: „Procuratura este o instituție apolitică, care își exercită atribuțiile în strictă conformitate cu prevederile legale fără a admite imixtiuni”.

Începând cu ora 13:00, protestatarii s-au deplasat spre sediul Procuraturii Generale din trei locații: complexul memorial ,,Eternitate”, Academia de Științe și strada Vasile Alecsandri. Din cauza protestului, circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Armenească și Bulgară, a fost blocată, transportul fiind redirecționat.

Poliția acuză organizatorii protestului că nu au respectat prevederile legii cu privire la întruniri și nu au depus o declarație prealabilă cu cinci zile înainte de desfășurarea manifestației.

„La Primăria Chișinău a fost desfășurată o ședință cu participarea organizatorilor, în cadrul căreia a fost solicitată excluderea blocării părții carosabile, pentru a nu încălca dreptul altor persoane la libera deplasare, propuneri neacceptate de organizatori”, se arată într-un comunicat al poliției.

Oamenii legii anunță că 16 persoane, printre care trei minori fără supraveghere, au fost duse la inspectorat pentru identificare și documentare. Ulterior, s-a stabilit că o persoană se află în căutare penală.

Ultimul protest organizat de Partidul Șor a avut loc la 16 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde au avut loc ședințele de judecată în cazul liderilor regionali ai formațiunii, care au fost reținuți și plasați în arest, în dosarul dezordinilor în masă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG