Linkuri accesibilitate

Partidul georgian la putere acuzat că încurajează sentimentele antioccidentale


Guvernul Georgiei a dat publicității o scrisoare, semnată de patru congresmani americani în care se exprimă îngrijorări față de eșecul autorităților de a impune reformele democratice promise. Scrisoarea este semnată de Adam Kinzinger, Gerald Connoly, Eliot Engel și Michael McCaul și a fost datată 21 ianuarie. Congresmanii scriu că este „inacceptabil” ca partidul la putere, Visul georgian, să finanțeze „o rețea extinsă de conturi pe rețeaua Facebook, prin care par că răspândesc sentimente antioccidentale și antidemocratice”. De asemenea, cei patru politicieni americani își exprimă îngrijorările în legătură cu acțiunile procurorilor numiți de Visul Georgian care „au redeschis cazuri vechi împotriva oponenților politici”.

Scrisoarea mai vorbește și despre retragerea de pe piața georgiana a unor investiții și firme occidentale și americane, care au fost supuse „șicanelor” și, ca urmare, au fost nevoie să părăsească Georgia. „Scăderea investițiilor străine nu numai că dăunează poporului georgian – se scrie în epistolă – și dorinței lui de a se integra în instituțiile occidentale, dar întărește puterea Rusiei în regiune”. Congresmani se referă la marele proiect transcontinental de la Marea Neagra-Anaklia, în care sunt implicate și firme americane și care este menit să transforme portul georgian într-un punct central de comerț între Asia Centrală și noul Drum al Mătăsii care să lege China de Europa. Potrivit celor 4 politicieni americani, acest proiect major ar fi supus unor presiuni motivate politic, și ar putea „împiedica investițiile viitoare americane în Georgia.”

Scrisoarea, care a fost trimisă premierului Ghiorghi Gakaria, vorbește și despre îngrijorările opoziției legate de modul în care autoritățile au reacționat la protestele de anul trecut și de prevederile legii electorale, care, în opinia opoziției, favorizează partidul Visul Georgian al fostului premier și cel mai bogat om din Georgia, Bidzina Ivanișvili.

XS
SM
MD
LG