Linkuri accesibilitate

Partidul „Rusia Unită” al lui Putin: victorii la scor după alegeri considerate „ilegale” și abuzive


Afiș electoral al partidului Rusia Unită pe care scrie: „Pentru Donbas, unde vreți să trăiți!”

Alegerile locale și regionale din Rusia au fost câștigate în mod covârșitor de reprezentanții partidului puterii „Rusia Unită”, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.

Toți guvernatorii celor 85 de regiuni, cu numai două excepții, au fost realeși în funcții cu peste 70% din voturi, iar unii cu aproape 90%, cum este cazul soțului nepoatei lui Putin, Serghei Țivilev din regiunea Kemerovo.

Potrivit CEC, după procesarea tuturor buletinelor, actualul primar al Moscovei, Serghei Sobeanin, a câștigat scrutinul cu peste 76%, iar guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov - cu aproape 84% din voturi. Ce-i drept, la alegerile din Moscova au participat puțin peste trei milioane de oameni, dintre care doar 600 de mii au mers la secțiile de votare și au cerut buletine de vot pe hârtie. În timp ce 2,7 milioane de voturi au fost transmise electronic, la distanță, fiind imposibil de verificat autenticitatea lor.

Încă înainte de încheierea numărătorii voturilor, CEC s-a grăbit să anunțe rezultatele preliminare pentru regiunile ucrainene parțial ocupate de Rusia – toate ar fi votat masiv pentru partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin. În regiunea Zaporojie – 83%, în regiunile Luhansk, Donețk și Herson – aproape 75%.

Kievul şi aliații săi occidentali au denunțat scrutinul în teritoriile ocupate de trupele ruse și devastate de război ca fiind „ilegal”.

În pofida digitalizării procesului electoral, au existat numeroase rapoarte privind cazuri de falsificare a alegerilor, constrângere la vot și alte încălcări ale legislației, transmite postul nostru de televiziune în limba rusă Current Time.

Observatorilor partidului de opoziție Iabloko li s-a îngrădit accesul la procesarea buletinelor în unele secții de votare. În câteva localități, inclusiv din regiunea Moscova, observatori și reprezentanți ai mass-media au fost reținuți de poliție, iar reprezentanții unor candidați independenți sau din partea opoziției au primit citații de mobilizare la război chiar în incinta secțiilor de votare.

XS
SM
MD
LG