Linkuri accesibilitate

Statul „trebuie să preia inițiativa în politicile sociale”(deputat PAS)


Deputatul PAS, istoricul Virgil Pâslariuc, Chiținău, 14 iulie 2021.
Deputatul PAS, istoricul Virgil Pâslariuc, Chiținău, 14 iulie 2021.

„Banii [din taxe și impozite] vor lucra pentru cetățeni”, promite deputatul PAS Virgil Pâslariuc într-un interviu cu Europa Liberă în care a schițat prioritățile PAS, recunoscând că multe probleme cer o soluție rapidă. Motiv pentru care speră ca noul guvern PAS să fie prezentat în Parlament până la sfârșitul lunii iulie.

„Oamenii au nevoie de rezultate, noi înțelegem foarte bine, fiindcă, de fapt, oamenii în permanență ne spuneau cam aceleași lucruri: noi am crezut în toți cei care veneau și până la voi și voi acum veniți, vă rugăm să nu ne dezamăgiți”, declara între altele Pâslariuc.

Iar în acest moment, după victoria clară în alegeri, care i-a adus majoritatea în Parlament, PAS trebuie să poarte toată responsabilitatea politică: „Noi am venit, am primit de la oameni încrederea, deci, votul lor este încrederea aceasta și noi suntem responsabili de politici”. Ceea ce nu exclude conlucrarea cu membri din alte partide „dacă acești specialiști, oameni din alte partide sau din societatea civilă sunt de acord cu politica PAS-ului în aceste domenii”.

Reforma justiție, introducerea unei evaluări externe a integrității magistraților se numără printre priorități. La fel, mărirea eficienței instituțiilor statului, care presupune un audit.

În domeniul social, deputatul PAS vede nevoie unei creșteri a rolului statului. „Statul trebuie categoric să preia inițiativa, să răspundă mai mult și să intervină în politicile acestea sociale. De aceea, noi am spus că noi înțelegem că, din păcate, 2.000 pensia minimă este foarte puțin, dar este o creștere reală care poate fi obținută în toamnă”. Iar politicile sociale vor putea fi finanțate prin combaterea corupție și utilizarea mai eficientă a sprijinului financiar extern, începând cu cel al Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG