Linkuri accesibilitate

Majoritatea PAS vrea să readucă Teleradio-Moldova sub control parlamentar


Majoritatea PAS a propus luni readucerea companiei publice Teleradio-Moldova sub o formă de control parlamentar și schimbarea modului în care sunt aleși membrii Cosiliului de Supraveghere de la TRM. Dacă schimbările la Codul serviciilor media audiovizuale sunt votate, mandatul actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere (CS), al directorului general și adjuncților Companiei Teleradio-Moldova (TRM) ar urma să înceteze de drept la data intrării în vigoare a amendamentelor.

Pe 30 septembrie, majoritatea PAS a aprobat déjà legislația care permite demiterea conducerii Consiliului Audiovizualului dacă raportul anual de activitate este considerat nesatisfăcător. O schimbare care se aplică și altor structuri publice autonome.

Scopul modificărilor din septembrie dar si al celor propuse luni cu referire la Teleradio-Moldova este de a „responsabiliza” conducerile insituțiilor respective.

Una din inițiatoarele propunerii legislative, deputata PAS, Marcela Adam a explicat luni, într-o conferință de presă că : „Întoarcerea sub control parlamentar a furnizorului public național de servicii media este firească, având în vedere că până la 1 ianuarie 2019 compania TRM a fost permanent sub control parlamentar. Prin decizia guvernării, din 2018, a fost scoasă de sub control parlamentar și a fost plasată în subordinea Consiliului Audiovizualului, ceea ce, de fapt, reprezintă un non-sens atât timp cât CA exercită, în condiții de egalitate, controlul asupra modului în care toți furnizorii de servicii media își îndeplinesc obligațiile conform Codului serviciilor media audiovizuale.

Subordonarea TRM față de CA a dus la deteriorarea gravă a imaginii companiei și la scăderea calității produsului oferit de către furnizorul public național de servicii media”, a adăugat Marcela Adam, citată de Media-azi.md.

Propunerea a fost déjà depuă în parlament și va fi supusă și unei dezbateri publice.

.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG