Linkuri accesibilitate

Patinatorii lituanieni care au participat la un show în Rusia pierd distincțiile de stat primite


Margarita Drobiazko și Povilas Vanagas în cadrul spectacolului pe gheață Lacul Lebedelor

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a semnat un decret privind retragerea Ordinul Marelui Duce Gediminas al Lituaniei atribuit cunoscuților patinatori artistici din țara baltică, Margarita Drobiazko și Povilas Vanagas pentru că cei doi au participat la un eveniment din Rusia organizat de soția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Tatiana Navka.

Nauseda a scris pe Facebook, după ce a semnat decretul la 10 august, că realizările patinatorilor artistici în numele Lituaniei au fost anulate de participarea lor „cinică” la evenimentul de patinaj artistic care a avut loc la Soci. Nauseda a mai scris că decizia guvernului lituanian de a-i acorda cetățenia lituaniană lui Drobiazko, originar din Moscova, în 1993, pare o „farsă sinistră în circumstanțele actuale”, când Rusia continuă invazia neprovocată în curs de desfășurare în Ucraina.

Cu o zi mai devreme, legiuitorii lituanieni au propus să i se retragă cetățenia lituaniană lui Drobiazko. Navka, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și multiplă campioană mondială și europeană la dans pe gheață, a spus că i se pare „dezgustător” planul parlamentului lituanian de a-i retrage cetățenia și premiile de stat acordate lui Drobiazko.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG