Știrile presei moldovene
Newsmaker.md publică o anchetă amplă despre cum biserica ortodoxă moldoveană slujește și prietenește cu Moscova, în contextul luptelor din Ucraina și poziția bisericii ruse față de război, patriarhul căreia a chemat oamenii să moară pentru patrie pe frontul din Ucraina. Autorii au vorbit cu preoții despre ceea ce se întâmplă, au încercat să înțeleagă în ce măsură biserica moldoveană (cea mai mare organizație religioasă din țară) poate influența opinia publică, dar și relațiile mitropolitului moldovean cu patriarhul de la Kremlin.
Vizitele în România și întâlnirile cu politicienii români sunt utilizate pentru spălarea imaginii lui Ion Ceban și proiectarea lui ca un primar pro-european, scrie replicamedia.md, cu referire la o analiză publicată de Centrul Român de Politici Europene. Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a avut în 2022 cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, fie ei șefi de partide, primari, șefi de consilii județene sau miniștri. Analiștii români susțin că micile victorii din România, sub forma unor finanțări sau zecile de poze și campanii media, îl ajută să-și creeze o imagine de politician apropiat de București. „Cu finanțările obținute reușește unele succese administrative, destul de vizibile, iar campaniile media ajută la conturarea unui politician ce și-a temperat puternic discursul pro-rusesc din perioada sa de glorie de la Partidul Socialiștilor”. Totuși, observă analiștii, campania de PR din România s-a blocat în 2022 odată cu declanșarea războiului prin refuzul de facto al lui Ion Ceban de a condamna războiul și agresiunea rusă.
Ziarulnational.md scrie despre o operație care a fost efectuată în premieră de chirurgii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Este vorba de implantarea unui dispozitiv în ureche, care va ajuta la îmbunătățirea auzului pacientului. Echipa de chirurgi a făcut acest pas, după ce în octombrie curent a fost asistată la astfel de operații de către profesorul slovac Milan Profant. Astfel de dispozitive implantabile de înaltă performanță oferă o calitate excelentă a sunetului.
Elveția contribuie cu aproape 7 milioane de dolari la oferirea compensațiilor în facturile la energie, scrie Ziarul de Gardă. Fondurile permit Guvernului R. Moldova să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100 de mii de gospodării vulnerabile. Și Suedia a contribuit recent cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, printr-un acord cu PNUD, mai notează Ziarul de Gardă.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, a fost populară știrea publicată de jurnal.md care anunța că vinurile moldovenești au primit 15 medalii de aur și argint la concursul TerraVino din Israel. Pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale moldo-israeliene, care în acest an marchează 30 de ani, vinurile moldovenești au fost premiate la unicul concurs internațional de vinuri din Israel, potrivit ambasadei moldovene din Israel.
Record de cazuri de viroze în capitală. Primăria cere ajutor Ministerului Sănătății pentru activarea unor secții suplimentare, este titlul uneia dintre cele mai populare postări de pe Instagram. TV 8 scrie că există o „presiune enormă” asupra spitalelor pentru copii, deoarece numărul de internări depășește numărul de paturi. Până în prezent, din 3.248 de cazuri, peste 62% din aceste infecții au fost raportate la copii. Cele mai afectate vârste sunt 0-4 ani și 5-14 ani.