Linkuri accesibilitate

Patronii vor simplificarea procedurilor aducerii muncitorilor din străinătate


©Shutterstock

Patronii acuză deficit de forță de muncă în Republica Moldova și solicită simplificarea procedurii de aducere a muncitorilor din afara țării. Problema insuficienței forței de muncă a fost discutată la o ședință de astăzi convocată de premierul Ion Chicu, informează agenția IPN.

În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, precizează un comunicat de presă remis de Guvern.

Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil, a informat că legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. În prezent, lista statelor cetățenii cărora au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova este redusă la 58 de țări.

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat, potrivit sursei citate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă.

XS
SM
MD
LG