Linkuri accesibilitate

Patru jurnaliști din Belarus au fost condamnați la închisoare


Iryna Lieūšyna, Dźmitry Navažylaū, Andrej Aliaksandraū, Iryna Zlobina. Deținuți politici BelaPAN
Iryna Lieūšyna, Dźmitry Navažylaū, Andrej Aliaksandraū, Iryna Zlobina. Deținuți politici BelaPAN

Patru jurnaliști de la agenția de știri BelaPAN, interzisă în Belarus, au fost condamnați la închisoare. Guvernul belarus continuă să ia măsuri drastice împotriva presei independente, în urma protestelor în masă declanșate de alegerile prezidențiale contestate din august 2020, care l-au dat câștigător pe conducătorul autoritar Aliaksandr Lukașenko.

La 6 octombrie, tribunalul regional din Minsk l-a condamnat pe fostul director adjunct al BelaPAN, Andrej Aliaksandraū, la 14 ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de înaltă trădare, de organizarea de mitinguri ilegale și de evaziune fiscală. Soția lui Aliaksandraū, jurnalista Iryna Zlobina, a fost găsită vinovată de înaltă trădare și de organizarea de mitinguri ilegale și condamnată la nouă ani de închisoare. Fostul director al BelaPAN, Dźmitry Navažylaū, și redactorul-șef Iryna Lieūšyna au fost condamnați la șase și, respectiv, patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Jurnaliștii, care au fost judecați în iunie, au respins acuzațiile.

Cazul împotriva lor a fost lansat anul trecut, după ce poliția a percheziționat sediul central al BelaPAN. Lukașenko, aflat la putere din 1994, și-a întărit controlul asupra țării de la alegeri prin arestarea a zeci de mii de persoane. Temându-se pentru siguranța lor, majoritatea membrilor opoziției au fugit din țară.

XS
SM
MD
LG