Linkuri accesibilitate

Patru suspecți în uciderea jurnalistului slovac de investigație Jan Kuciak au apărut în instanță pentru o audiere preventivă


Suspecţii escortați de polițiști

Un om de afaceri slovac și alți trei suspecți în uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicii sale au apărut astăzi în instanță pentru o audiere preventivă la care s-a decis ca procesul va fi deschis pe 13 ianuarie.

Reporterul Jan Kuciak, specializat în investigarea cazurilor de corupție, și iubita sa, Martina Kusnirova, ambii de 27 de ani, au fost împușcați în casa lor din afara capitalei, Bratislava, în februarie 2018. Dubla crimă a stârnit proteste masive care au dus la demisia premierului Robert Fico.

În cadrul ședinței din 19 decembrie, judecătorii de la Curtea Penală Specială din orașul Pezinok au fixat data procesului. Între inculpați se află și prosperul om de afaceri Marian Kocner, un subiect investigațiilor jurnalistului ucis, care este acuzat că ar fi fost cel care a comandat crima.

Ceilalți inculpați sunt doi bărbați suspectați a fi executanții și o femeie, posibilă intermediară a afacerii.

Dacă va fi găsit vinovat, Kocner ar putea fi condamnat la cel puțin 25 de ani de închisoare, dar ar putea fi închis și pe viață. Kocner este cercetat și pentru rolul său în mai multe cazuri de fraudă.

Un al cincilea suspect din acest dosar nu a fost prezent. El a colaborat cu investigația și va apare ca martor.

Uciderea jurnalistului Kuciak și și a iubitei sale a provocat mari proteste anti-corupție, iar rezolvarea acestui caz este așteptată de societatea slovacă.

XS
SM
MD
LG