Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. Este a treia vizită la cel mai înalt nivel la cartierul general NATO a premierului, în mai puțin de un an de zile, asta după ce cu câteva luni în urmă președintele Igor Dodon, venit și el în vizită la NATO, a avut parte de o primire la nivelul Secretarului General Adjunct, având întrevederi cu Rose Gottemoeller, și nu cu Stoltenberg.
Cum era de așteptat, tema principală a vizitei a reprezentat-o deschiderea Biroului de legătură NATO de la Chișinău, funcțional deja de câteva luni, a cărui inaugurare însă va avea loc în primele zile ale lunii viitoare. Va fi prezentă la inaugurare, după cum a anunțat chiar Jens Stoltenberg, adjuncta sa, Secretarului General Adjunct, Rose Gottemoeller.
În conferința de presă Pavel Filip a subliniat că Moldova dorește să consolideze dialogul politic cu NATO precum și cooperarea practică mai ales cea din cadrul Parteneriatului pentru Pace, în baza principiului neutralității constituționale a R.Moldova. „Neutralitatea nu înseamnă însă izolare”, a subliniat premierul, care speră că inaugurarea Biroului de legătură de la Chișinău va aduce un nou suflu activităților pe linie bilaterală dintre Moldova și Alianța Nord Atlantică.
Parteneriatul cu Moldova este unul puternic, bazat pe valori comune, a spus la rândul său Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. „Vă încurajăm să continuați reformele democratice, să luptați împotriva corupției, să întăriți justiția și să vă asigurați că țara Dvs. poate atrage investitori. Înțelegem și respectăm faptul că Moldova nu dorește să se alăture NATO. Este la latitudinea țării Dvs. să își aleagă aranjamentele de securitate. Ne bucurăm să continuăm cu colaborarea noastră valoroasă. NATO susține o Moldovă stabilă, sigură și neutră”, a continuat Stoltenberg, care a mulțumit Moldovei pentru contribuția la prezența NATO în Kosovo. NATO, a mai anunțat Stoltenberg, va susține Moldova în lupta pentru combaterea amenințărilor cibernetice, așa cum a ajutat la eliminarea pesticidelor periculoase, a minelor de teren si altor tipuri de muniție de război.
NATO are un parteneriat cu Moldova de peste 25 de ani, iar Alianța Nord Atlantică s-a angajat să respecte independența si integritatea teritoriala a Moldovei, precum și neutralitate și suveranitatea țării.