Linkuri accesibilitate

Pavel Filip se plânge că parlamentarii partidului sunt cumpărați cu banii fostului său șef, Plahotniuc


Pavel Filip, președintele PDM
Pavel Filip, președintele PDM

Președintele PDM Pavel Filip a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre ziua de 8 iunie 2019 când PDM a cedat puterea statului.

În cadrul conferinței Pavel Filip a spus că partidul pe care îl conduce nu mai reprezintă fracțiunea de anul trecut și a acuzat politicieni din grupul Pro Moldova şi Partidul Șor că ar încerca - cităm – „să cumpere” parlamentari din partidul său.

Pavel Filip se plânge că parlamentarii partidului sunt cumpărați cu banii fostului său șef, Plahotniuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Liderul democraților, Pavel Filip, nu doar că s-a dezis de fostul său şef de partid, Vladimir Plahotniuc, şi metodele reprobabile folosite de acesta, dar l-a şi acuzat indirect că ar sta în spatele plecărilor unor deputaţi şi aleşi locali din rândul Partidului Democrat.

Din februarie când formaţiunea proaspăt aliată cu socialiştii a fost părăsită de câţiva fruntaşi, în frunte cu Andrian Candu, care au format Grupul Pro-Moldova, fracţiunea democrată s-a înjumătățit. Dintre cei 15 deputați care au părăsit PD, 14 s-au alăturat grupului Pro-Moldova, iar deputata Violeta Ivanov a aderat la Partidul Şor devenind imediat vicepreședintă a grupului parlamentar. Totodată, mai multe organizații teritoriale ale democraţilor au părăsit şi ele formațiunea aderând la una dintre cele două entităţi. Declarându-le drept grupuri similare, Pavel Filip a spus că încercările de a subția rândurile democraţilor iau amploare contra unor despăgubiri financiare din ce în ce mai generoase.

Când ai la dispoziţie aproape un miliard, ce înseamnă un milion sau două de cheltuială

„Dacă până acum vorbeam de oferte de sute de mii, iată că zilele acestea disperarea a ajuns şi la 6 zerouri. Când ai la dispoziţie aproape un miliard, ce înseamnă un milion sau două de cheltuială. Agonia că după atâtea cheltuieli au mai rămas de scos doi sau trei deputaţi ca să arunci ţara în haos îi face să ridice preţul. Pețitorii care umblă prin ţară în pelerinaj la echipele noastre din teritoriu sunt, printre alţii, Vladimir Cebotari şi Marina Tauber, fiecare reprezentând câte un stăpân au primit indicaţii să mărească tempourile.”

Atât Marina Tauber de la Partidul Şor, cât şi Vladimir Cebotari din grupul Pro Moldova au respins acuzaţiile lansate de liderul PDM. Într-o reacţie comunicată pentru Europa Liberă, Vladimir Cebotari spune că recentele plecări din rândurile democraţilor sunt motivate de problemele interne cu care se confruntă partidul.

„Mă deranjează faptul că în aceste câteva luni PD este doar preocupat de bani şi de subiectul cumpărării şi vânzării deputaţilor de parcă s-au transformat într-un magazin în care pe tejghea ar sta deputaţi. În primul rând îmi pare rău că au aşa o atitudine faţă de colegii lor care cred că se vând ca şi prăsadele şi nu pot avea propriul cuvânt sau propriile obiecţii faţă de tot ceea ce se întâmplă la ei în partid. Dacă au probleme şi neînţelegeri în partid, atunci nu au decât să uite puţin de bani şi să se mai gândească la aceste probleme şi soluţiile care sunt.”

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că Partidul Democrat încearcă cu adevărat să se rupă de trecutul său, dar ironia sorţii face că formaţiunea a căzut pradă fostelor metode aplicate de precedneta conducere a formaţiunii, în frunte cu Vladimir Plahotniuc:

„Domnul Filip nu doar vrea să arate că PD este un alt partid decât cel care a existat anul trecut, ci vrea să demonstreze că el însuşi de conducătorul fostului PD Vladimir Plahotniuc. Domnul Filip vrea să sugereze că nu acceptă corupere politicienilor şi, din răpitor, PD s-a transformat în victimă. Domnul Plahotniuc, fosta conducere a PD sfâșie partidul şi aplică metodele tradiţionale. Putem vorbi despre o ironie a sorţii, despre faptul că ocaziile se răzbună ca şi în sport, ceea ce anterior aplicai împotriva duşmanului, astăzi ţi se aplică ţie.”

Procurorul general Alexandru Stoianoglo, comentând anterior presupusele tentativele de corupere a deputaților, invocate de fruntași democrați, a spus că asemenea cazuri sunt aproape imposibil de investigat întrucât nu pot fi probate postfactum de procurori, depozițiile acuzatorilor sau a acuzaților nefiind suficiente. Un exemplu elocvent este cel al fostei deputate comuniste Elena Bondarenco care a denunţat că i s-au propus bani ca să părăsească partidul, iar procesul penal a fost întrerupt din lipsă de probe.

Stoianoglo a spus că eventualele dosare cu instrumentare șubredă nu au nicio perspectivă în instanța de judecată. Nici deputații acuzați de a fi luat mită pentru a părăsi partidul rămas fără Plahotniuc nu se grăbesc să îi acționeze în judecată pe politicienii care acreditează cu tot mai multă fermitate această versiune, Pavel Filip fiind cel mai recent contribuitor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG