Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Maia Sandu schițează scenarii sumbre ale „destabilizării” țării de către Rusia


Maia Sandu a cerut Parlamentului să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității R. Moldova.
Maia Sandu a cerut Parlamentului să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității R. Moldova.

În acest episod, aflați ce spune președinta Maia Sandu despre planul rusesc semnalat mai întâi de ucraineni, de „destabilizare” a R. Moldova pentru preluarea controlului de către Moscova și aliații ei locali. Vom mai vorbi despre obiceiul parcă nemuritor al dării de mită în spitalele publice din R. Moldova, dar și despre rolul armatei private rusești Wagner în războiul din Ucraina.

Câteva zile s-a vorbit la Chișinău, dar și în alte capitale ale lumii, despre un plan rusesc de destabilizare a R. Moldova, la originea căruia ar sta F. Rusă. L-a pomenit chiar președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul european de la Bruxelles din 9 februarie. Chișinăul a spus că știe de existența lui, Rusia a ridicat din umeri, agențiile de presă au relatat pe larg – dar detaliile au lipsit până luni, 13 februarie, când președinta Maia Sandu a organizat un briefing de presă.

Maia Sandu schițează scenarii sumbre ale „destabilizării” țării de către Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:58 0:00
Link direct

Alte teme ale episodului difuzat pe 13 februarie:

  • Podurile rutiere din Chișinău sunt în stare deplorabilă, dar numai 3 din 20 au fost expertizate deocamdată, iar unul singur, cel de pe str. Mihai Viteazul, este în reparații;
  • După o pauză de un provocată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Statele Unite reiau un important program de culegere de informații în Ucraina;
  • Fondatorul grupului privat de mercenari rusesc Wagner susține că aceste forțe au capturat zilele trecute un sat din regiunea estică Donețk, în imediata vecinătate a Bahmutului.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG