Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Socialiștii și comuniștii se plâng că PAS le fură identitatea moldovenească și vor alegeri anticipate


Comuniștii și socialiștii au organizat protest în fața Curții Constituționale de la Chișinău în „apărarea limbii moldovenești”.
Comuniștii și socialiștii au organizat protest în fața Curții Constituționale de la Chișinău în „apărarea limbii moldovenești”.

În acest episod, discutăm despre un protest organizat de cel mai mare partid de opoziție, al socialiștilor, împreună cu aliatul lui, comuniștii, împotriva adoptării în prima lectură a unei legi care dă prioritate sintagmei „limba română” în viața legislativă, dar și despre o nouă evaluare alarmantă a nivelului de violență sexuală care însoțește invazia rusească din Ucraina, ca și despre o nouă „față”, mult mai sumbră, a fostului președinte SUA Donald Trump.

Lideri ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Comuniștilor, inclusiv fostul președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, s-au adunat luni la prânz la sediul Curții Consituționale din capitală ca să protesteze împotriva adoptării în primă lectură în Parlament, cu voturile majorității PAS, a unei legi care stipulează că în legislație se va folosi sintagma „limbă română”, nu „moldoveană”, „de stat” ș.a.m.d. Cristina Popușoi, revenită de la mitingul scurt, dar zgomotos, ne-a explicat ce-i deranjează pe socialiști și pe comuniști și cum au ajuns să scandeze suporterii lor „alegeri anticipate”.

Socialiștii și comuniștii se plâng că PAS le fură identitatea moldovenească și vor alegeri anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:30 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 7 martie:

  • Procurorii ucraineni și numeroase organizații umanitare au documentat sute de cazuri de acte de agresiune sexuală, comise de forțelor ruse în timpul ocupației unor regiuni din Ucraina. Magistrații, ajutați de activiști, încearcă pe de o partea să le acorde victimelor sprijinul de care au nevoie, dar totodată să-i și aducă în fața justiției pe cei vinovați.
  • Pe vremuri, fostul președinte american Donald Trump mai făcea lumea, pe la mitinguri, să râdă. Cel mai recent discurs public de-al lui, rostit la o adunare de ultra-conservatori republicani a fost sumbru, pe alocuri apocaliptic.
  • La nouă ani de la anexarea Crimeii de către Rusia, tătarii din peninsula de la Marea Neagră suferă de discriminare și numeroase lipsuri. O situație parcă și mai tristă dacă este contrapusă pe trecutul glorios al acestei etnii, rememorat de Dan Alexe.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG