Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Asistenții persoanelor cu dizabilități severe prinși în disputa între guvern și primăria capitalei


Zeci de asistenți personali au protest luni, 11 martie, în fața primăriei Chișinău împotriva deciziilor autorităților locale care îi lasă pe unii fără salarii, iar pe alții cu doar jumătate.
Zeci de asistenți personali au protest luni, 11 martie, în fața primăriei Chișinău împotriva deciziilor autorităților locale care îi lasă pe unii fără salarii, iar pe alții cu doar jumătate.

În acest episod, aflați de ce protestează îngrijitorii persoanelor cu dizabilități din Chișinău, ce este „Universitatea pentru vârsta a treia” și care sunt principalele teme ce au marcat săptămâna politică americană.

Asistenții persoanelor cu dizabilități severe prinși în disputa între guvern și primăria capitalei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Au trecut mai bine de trei luni de când o reformă a guvernului i-a lăsat fără sprijin financiar pe asistenții persoanelor cu dizabilități severe din Chișinău. Executivul a decis să lase această categorie de persoane în grija primăriei. Dar primarul de opoziție, Ion Ceban, spune că decizia este discriminatorie, întrucât guvernul PAS a exclus capitala și autonomia găgăuză din programul de sprijin de la buget.

Anularea finanțării a stârnit proteste ale asistenților personali, potrivit cărora, modestele alocații sunt adesea singura lor sursă de venit.

Serviciul de asistență individuală pentru persoane cu dizabilități severe a fost instituit acum 11 ani. De cele mai multe ori, asistenții individuali sunt, de fapt, membri ai familiilor în care sunt copii sau adulți cu dizabilități severe, care au nevoie de îngrijiri la domiciliu sau de asistență personală.

În Moldova, sunt câteva mii de îngrijitori personali, și alte câteva mii – pe lista de așteptare la autorități. Colega noastră Eugenia Apostu a căutat să afle cum se descurcă asistenții individuali ai persoanelor cu dizabilități severe.

Alte teme ale ediției din 11 martie:

  • În toamna anului trecut, în Moldova a fost lansat în premieră un program de studii universitare pentru persoanele de vârsta a treia. Asemenea programe există în foarte multe țări, sprijinite de stat, și sunt foarte populare. Proiectul pilot din Republica Moldova se numește „Universitatea pentru vârsta a treia”. Din prima promoție au făcut parte și câțiva refugiați din Ucraina. Programul continuă, în luna martie, cu aceleași specialități, după cum aflăm de la colega noastră Liuba Maxim.
  • Discursul despre starea uniunii al liderului de la Casa Albă, Joe Biden, un posibil compromis în Congres pentru ajutorarea Ucrainei, și întâlnirea președintelui Ungariei, Viktor Orbán, cu fostul președinte american, Donald Trump, în plină campanie pentru nominalizarea candidaților la alegerile prezidențiale din Statele Unite - sunt doar câteva teme care au marcat săptămâna politică americană, după cum aflăm de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG