Linkuri accesibilitate

Pe agendă| Ce ar mai fi de spus, în prima zi de Crăciun pe stil nou?


Istoricul Florin Soare cercetează de mai bine de șapte ani ce s-a întâmplat în căminele-spital din România, sub regimul ceaușist, IICCMER, București, 12 decembrie 2023.
Istoricul Florin Soare cercetează de mai bine de șapte ani ce s-a întâmplat în căminele-spital din România, sub regimul ceaușist, IICCMER, București, 12 decembrie 2023.

În acest episod de Sărbători, ne uităm la hemoragia de parohii din Mitropolia Moldovei, facem o vizită în Laboratorul social pentru o discuție despre școli și diasporă, și vă povestim, cu Oana Despa de la București, despre tragedia copiilor dispăruți „în lagărele lui Ceaușescu”.

Ce ar mai fi de spus, în prima zi de Crăciun pe stil nou?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Pentru mulți s-ar putea să fie prima dată că aud de aceste „lagăre”, numite cămine-spitale, în care de la mijlocul anilor 60 ai secolului trecut, au murit mii de copii, maltratați, malnutriți, lăsați în grija statului, care i-a abandonat sistematic. Un capitol negru din istoria comunismului din România, dat repede uitării după revoluția din 1989. Dar readus la lumină, cu tenacitate, de cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) de la București.

Pe pagina de web romania.europalibera.org găsiți o serie de articole și reportaje video pe această temă, un proiect coordonat de Oana Despa, jurnalistă de investigație din redacția pentru România a Europei Libere.

Alte subiecte din această ediție:

  • Pe fundalul agresiunii ruse în Ucraina, multe parohii trec de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Moscovei, la Mitropolia Basarabiei.
  • Școlile mici, din sate, produc rezultate dezamăgitoare la ultimul test PISA, arată rezultatele publicate la Chișinău.
  • Diferențele majore dintre liceele din R. Moldova și Italia, analizate în „Laboratorul social” al Victoriei Coroban.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG