Aflat la a doua ediție, după cea de anul trecut de la Praga, summitul Comunității Politice Europene a fost relativ scurt, fără decizii sau declarații colective de maximă importanță, dar plin de întâlniri bilaterale care pot aduce rezultate multiple.
- Te-ar putea interesa și: Summit-ul Comunității Politice Europene: Europa s-a adunat la Bulboaca pentru a face front comun în fața lui Putin
Pentru guvernarea de la Chișinău, summitul a fost o ocazie de a reitera angajamentul european al R. Moldova, țară-candidată la aderare. Pentru țările reprezentate la summit, el a fost, mai ales prin prezența președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, o ocazie de arăta Moscovei un front comun.
Înainte însă de a fi așa de simbolic, summitul de la Bulboaca, mai precis de la Castel Mimi, a fost o provocare uriașă din punct de vedere logistic, cum spune unul din colegii care l-au urmărit îndeaproape, din faza pregătirilor. Denis Dermenji.
Alte teme ale episodului difuzat pe 1 iunie:
- O expertă în energie din România explică ce s-a făcut deja și ce mai trebuie făcut pentru interconectarea sistemelor din România și Moldova;
- Regele Charles al III-lea al Marii Britanii este așteptat vineri în prima vizită în România de când a fost încoronat, la 6 mai; un coleg din redacția bucureșteană a EL ne spune ce-l atrage pe Charles în vecini – mai ales în Transilvania;
- S-a intrat în luna Pride-urilor, luna iunie; Moldova se pregătește de un nou festival LGBTI, culminând cu un nou marș pe străzile Chișinăului, la 18 iunie.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.