Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Dodon, la un an de necazuri juridice, și importanța deciziei CEDO referitoare la familiile diverse din România 


Igor Dodon alături de soția sa la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, aprilie 2023
Igor Dodon alături de soția sa la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, aprilie 2023

În acest episod, discutăm despre împlinirea unui an de când justiția moldoveană a început să-l cerceteze mai amănunțit pe fostul președinte Igor Dodon și analizăm importanța, inclusiv pentru Moldova, a unei decizii prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să recunoască familiile întemeiate de cuplurile de același sex.

La 24 mai s-a împlinit un an de la unul din cele mai dramatice evenimente din viața și cariera fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon. „Mascații” Centrului Anticorupție au descins la casa lui din sectorul Buiuicani, și o jumătate de zi au scotocit după dovezi în sprijinul unor acuzații de corupție și trădare de țară.

După un an, Dodon nu a uitat de acele momente tensionate, reiterându-și opinia că este victima persecuțiilor politice din partea succesoarei lui la șefia statului, Maia Sandu. Ce s-a întâmplat, pe plan juridic, cu Igor Dodon cu acest an care a trecut de când l-au vizitat mascații? Cel mai bine, la noi în redacție, știe Nadejda Coptu...

Dodon, la un an de necazuri juridice, și importanța deciziei CEDO referitoare la familiile diverse din România 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 7 februarie:

  • Iustina Ionescu, avocată pentru drepturile omului la Asociația ACCEPT din România, explică de ce Bucureștiul are datoria să recunoască familiile-curcubeu, în lumina unei noi decizii CEDO.
  • „Privim spre România ca o soră” – cea mai cunoscută activistă LGBTI din Moldova, Angela Frolov, crede că decizia CEDO referitoare la România va avea impact și peste Prut.
  • Încă un set de laude pentru conducerea de la Chișinău, de data aceasta într-un nou raport al organizației americane Freedom House, care se miră cât de normal funcționează în general R. Moldova, în umbra războiului din Ucraina.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG