Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Două demisii într-o singură ședință a CSP și cine este cetățeanul Copeichin sancționat de SUA


Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, alături de Valerii Copeichin (dreapta), într-o vizită la întreprinderea celui din urmă, Pro Heli International Services, aprilie 2023.
Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, alături de Valerii Copeichin (dreapta), într-o vizită la întreprinderea celui din urmă, Pro Heli International Services, aprilie 2023.

În acest episod, aflați ce urmări a avut anularea concursului pentru funcția de procuror general și de ce SUA l-a sancționat pe un cetățean moldovean cu reședință într-o țară africană.

Două demisii într-o singură ședință a CSP și cine este cetățeanul Copeichin sancționat de SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Două demisii și o sesizare în adresa Inspecției Procurorilor au fost anunțate în ședința Consiliului Superior al Procurorilor de luni, 4 martie, toate în legătură cu decizia recentă a acestuia și oarecum surprinzătoare de a anula rezultatele concursului pentru funcția de procuror general.

Pe 22 februarie, după îndelungate audieri, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunțase un candidat la funcția de procuror general. Însă, după aproape o săptămână, membrii CSP au decis să anuleze rezultatele concursului, invocând comiterea unei erori în procesul de evaluare.

Eroarea și-a asumat-o membra CSP, Olesea Vîrlan, care a decis ulterior să-și dea demisia, așa cum s-a anunțat în ședința de luni a Consiliului Superior al Procurorilor, urmărită cu atenție de colega noastră specializată în justiție, Nadejda Coptu, redactor la pagina de limbă rusă a Europei Libere.

Alte teme ale ediției din 4 martie:

  • La împlinirea a doi ani de război în Ucraina, pe lista noilor sancțiuni americane impuse cu această ocazie au fost incluși și doi cetățeni moldoveni. Este vorba despre Marina Tauber, deputata partidului lichidat „Șor”, și un cetățean moldovean al cărui nume este mai puțin cunoscut, Valerii Copeichin, cu reședință într-o țară africană și care, potrivit ministerului american de finanțe, „a operat sau operează într-un sector al economiei Federației Ruse, prin care susține baza militar-industrială a Rusiei”. Europa Liberă a încercat să afle mai multe despre cine este Valerii Copeichin și de ce a fost sancționat de Statele Unite.
  • Săptămâna americană, cu Valeriu Sela: ajutoarele SUA pentru Fâșia Gaza, Curtea Supremă față cu dosarele intentate lui Donald Trump și o demisie de răsunet în Senat.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG