Linkuri accesibilitate

„Pe agendă”: Ilan Șor rămâne fără mandat de deputat 


După ce Curtea de Apel a confirmat condamnarea lui Ilan Șor în dosarul „furtul bancar” și a ridicat la 15 ani  pedeapsa cu închisoare, joi a fost rândul Parlamentului să constate că mandatul de deputat nu mai este valabil, a „încetat de drept”.

56 de deputați PAS ai aprobat măsura, unul s-a abținut - ar putea fi și din cauza unei defecțiuni tehnice, crede corespondenta Europei Libere pe probleme de justiție, Nadejda Coptu. Socialiști și comuniștii s-au abținut și ei, în corpore, dar nu a fost nici un vot contra.

Ilan Șor a plecat din R. Moldova încă din 2019, trăiește în Israel și este cu semnul întrebării dacă va fi extrădat pentru a-și ispăși pedeapsa în R. Moldova. Israelul este foarte reticent să-și extrădeze cetățenii. Cu toate acestea, Ministerul justiției a cerut deja extrădarea lui Șor „în regim de urgență”.

lan Șor rămâne fără mandat de deputat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:01 0:00

Alte subiecte ale episodului din 27 aprilie:

  • Miercuri seară la Comrat, la o adunare electorală în sprijinul independentului Grigore Uzun – candidat în alegerile de duminică pentru funcția de bașcan, liderul socialist Igor Dodon a promis că îl va „aduce pe [președintele rus Vladimir] Putin în Autonomia găgăuză, dacă va reveni la conducerea țării.
  • Putin, în vârstă de 70 de ani, face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război în Ucraina, inclusiv pentru deportarea în masă a copiilor ucraineni.
  • Lituania și Estonia se pregătesc să înceapă închiderea școlilor cu predare în rusă, Lituania vrea să reducă studierea limbii ruse în școli, ca limba străină, oferind în schimb...poloneza.
  • Dispută în Franța, în pregătirea Jocurilor olimpice de vară: se va folosi un sistem de supraveghere video controlată de Inteligența Artificială.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am începutu să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG