Linkuri accesibilitate

Pe agendă | În așteptarea unui sistem de apărare aeriană, după doi ani de război în Ucraina


În decembrie 2023, în R. Moldova a ajuns radarul de supraveghere aeriană Ground Master 200, produs în Franța. Acesta este folosit în peste 25 de țări, printre care Ucraina, Țările de Jos, Norvegia. Imagine reprezentativă.
În decembrie 2023, în R. Moldova a ajuns radarul de supraveghere aeriană Ground Master 200, produs în Franța. Acesta este folosit în peste 25 de țări, printre care Ucraina, Țările de Jos, Norvegia. Imagine reprezentativă.

În acest episod, aflați ce spune ministrul moldovean al apărării despre planurile pentru întărirea securității spațiului aerian, dar și cum a reușit Iranul să livreze Rusiei sute de rachete cu rază scurtă de acțiune.

În așteptarea unui sistem de apărare aeriană, după doi ani de război în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Armata moldoveană speră să obțină un al doilea sistem performant de supraveghere aeriană, după ce la sfârșitul anului trecut a fost dotată cu primul radar modern procurat din banii statului. Mai mult, Ministerul Apărării caută acum să procure și un sistem de apărare antiaeriană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a ținut să respingă criticile legate de achiziția primului radar, după ce, zilele trecute, în sudul țării au căzut noi fragmente de drone folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Cu ministrul Apărării a stat de vorbă colegul nostru, Denis Dermenji.

Alte teme ale ediției din 22 februarie:

  • În timp ce armata ucraineană se repliază pe noi poziții defensive - după ce s-a retras din orașul industrial Avdiivka, din estul țării, iar ajutoarele militare occidentale se lasă așteptate -, se pare că Iranul ar fi furnizat Rusiei sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
  • Consiliul UE a aprobat începerea negocierilor pentru extinderea cu încă un an a suspendării taxelor de import și a cotelor pentru exporturi agricole din Moldova și Ucraina. Însă, pe fondul amplelor proteste ale fermierilor din mai multe țări europene, Consiliul UE a decis să introducă reglementări suplimentare pentru „limitarea volumelor” de mărfuri importate.
  • Moldova și regiunea, după doi ani de la începutul războiului în Ucraina – opinia comentatorilor politici Nicolae Negru și Igor Boțan.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG