Linkuri accesibilitate

„Pe agendă”: Moldova riscă un conflict cu Ucraina din cauza cerealelor


O navă cu cereale din Ucraina în portul din Constanța.
O navă cu cereale din Ucraina în portul din Constanța.

Fermierii din R. Moldova amenință cu proteste, ministrul Agriculturii negociază cu partenerii ucraineni dar și cu reprezentanții UE, însă problema prețurilor pentru cereale și alte produse agrare care s-au prăbușit, nu pare sa se rezolve în scurt timp.

S-ar putea spune că fermierii moldoveni au devenit un fel de „victime colaterale” ale războiului din Ucraina dar și a solidarității europene cu Ucraina. Piețele de export din Uniunea Europeana sunt blocate de cantitățile mari de cereale ucrainene care ar fi trebuit să tranziteze țările UE spre alte destinații dar au rămas acolo, umplând silozurile sau au fost vândute, de multe ori, amestecate cu recoltele locale.

Nu este de clar în ce măsură revendicarea fermierilor moldoveni de a se opri importurile de cereale din Ucraina i-ar putea ajuta, deși este susținută de Ministerul Agriculturii. Cu siguranță nu ajută însă relațiilor Chișinăului cu Kiev-ul, care a avertizat că ar putea replica.

Moldova riscă un conflict cu Ucraina din cauza cerealelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:01 0:00

Alte subiecte ale episodului din 8 mai:

  • Reintegrarea foștilor deținuți în societate, în primul rând pe piața muncii, rămâne o mare problemă în R. Moldova. Cum a spus Europei Libere și secretara de stat la Ministerul Justiției, Natalia Burciu, este o pierdere dublă: costa întrețierea în închisoare, costă însă și pierderea unui „capital uman irosit” după eliberare. Am vorbit cu Eugenia Apostu despre această problemă, pornind de la cazul concret al lui Victor Lisnic.
  • Sâmbătă la Londra a avut loc încoronarea Regelui Charles III și a Reginei Camilla a Marii Britanii, ceremonie cu mult fast la care au fost prezenți peste 2 mii de invitați din lumea întreagă, de la case regale și lideri politici, la „oameni de rând”. Ce rol mai joacă astăzi monarhiile constituționale?
  • Povestea unui fermier ucrainean din regiunea Harkov care a găsit o metodă ingenioasă de a-și cultiva terenurile, infestate încă de obuze și mine rusești. A cumpărat un tractor la mâna a doua, l-a blindat și l-a conectat la o telecomandă.
  • Turcia se pregătește duminică de alegeri prezidențiale și pentru prima dată în cei 20 de ani de când se află la putere, președintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu un cotracandidat al opoziției unite.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG