Linkuri accesibilitate

Pe agendă | De ce au reluat protestele fermierii și transportatorii, și cum a ajuns Georgia „codașă” la integrarea europeană?


După ce miercuri au ajuns la periferia Capitalei, joi fermierii și-au adus tehnica agricolă în fața Guvernului.
După ce miercuri au ajuns la periferia Capitalei, joi fermierii și-au adus tehnica agricolă în fața Guvernului.

În acest episod, discutăm despre revendicările fermierilor și transportatorilor auto de pasageri, care și-au reluat protestele în fața guvernului, dar și despre sancțiunile UE împotriva Rusiei la care Chișinăul a decis să se alăture.

Fermierii moldoveni ș-au reluat protestele joi, în capitală, după o pauză de câteva luni, spunând că autoritățile nu au soluționat până acum principalele lor revendicări. Deși nu intenționau să-și aducă tractoarele în fața guvernului, agricultorii s-au răzgândit, după ce au mers în dimineața zilei să discute cu premierul Dorin Recean, iar acesta nu le-a răspuns invitației. Tot joi, la guvern, au protestat și transportatorii auto de pasageri, care solicită anularea unor recente modificări legislative. Ambele manifestații le-a urmărit, la fața locului, colega noastră, Virginia Nica.

Alte teme ale ediției din 23 noiembrie:

  • Guvernul de la Chișinău a decis să se alinieze unor măsuri restrictive ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, inclusiv celui mai mare pachet de sancțiuni care au fost impuse încă în 2014 în legătură cu anexarea Crimeii și violențele din estul Ucrainei. Măsurile restrictive ale UE se aplică în prezent unui număr total de aproape 1800 de persoane și entități. Deși a condamnat ferm invazia rusă în Ucraina, guvernarea PAS de la Chișinău a ezitat până acum să se alăture sancțiunilor europene. Ce s-a schimbat, între timp?
  • Ani la rând, Georgia era considerată „premianta clasei” între țările Parteneriatului Estic. A regresat considerabil, dar acum mai are o șansă, dată de dorința Uniunii Europene de a continua extinderea, pe fundalul agresiunii ruse în Ucraina, spune jurnalista georgiană Nino Ghelașvili, editor senior la biroul Europei Libere de la Tbilisi. Ghelașvili a lucrat cu primii reprezentanți ai UE în Georgia, încă de la mijlocul anilor 90, urmărind de atunci, pas cu pas, eforturile țării de euro-integrare.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG