Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Recoltă îngropată: seceta și torentele tardive au compromis porumbul în sud


În acest episod, discutăm despre cum recolta de porumb din sudul R. Moldova a fost compromisă al doilea an la rând mai ales de secetă, în absența irigațiilor, dar și despre problema controversatei datorii moldovene către Gazprom.

La început de toamnă, lucrurile nu arată prea bine pe câmpurile din sudul R. Moldova. Peste tot, fermierii pun cruce recoltei de porumb. Plantele nu au crescut ca lumea din cauza arșiței și secetei, urmate de ploi torențiale tardive. Virgina Nica, autoarea unui reportaj din raionul Cahul, discută la Pe Agendă despre pagube și despre eventualele învățăminte ale noilor pierderi.

Recoltă îngropată: seceta și torentele tardive au compromis porumbul în sud
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului difuzat pe 5 septembrie:

  • După ce au amânat, la 30 august, prezentarea rezultatelor raportului auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom, autoritățile de la Chișinău promit să le anunțe în această săptămână, cel mai probabil miercuri, 6 septembrie.
  • România insistă că loviturile dronelor rusești din porturile ucrainene Ismail și Reni, de la Dunăre, nu sunt o amenințare directă pentru ea. Localnicii de pe partea românească a fluviului nu se tem, dar ar vrea mai multă atenție de la București.
  • Presa occidentală a scris despre o posibilă vizită în Rusia a liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, pe care Vladimir Putin ar vrea să-l roage de niște armament de folosit în Ucraina. Fenianul și Moscova nu confirmă.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG