Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Totul despre „locale” și cum fură Rusia arta Ucrainei


Un alegător merge să voteze la alegerile locale de la Bălți, 21 noiembrie 2021. La 5 noiembrie, ar putea reveni. (Foto: Nicu Gușan, Europa Liberă Moldova)
Un alegător merge să voteze la alegerile locale de la Bălți, 21 noiembrie 2021. La 5 noiembrie, ar putea reveni. (Foto: Nicu Gușan, Europa Liberă Moldova)

În acest episod, discutăm despre câteva din regulile importante ale alegerilor locale din R. Moldova, programate pentru 5 noiembrie, dar și despre unele aspecte mai puțin mediatizate ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Guvernarea PAS, fidelă președintei Maia Sandu, a avut până acum multe motive de bucurie: după invadarea Ucrainei de către ruși, în februarie 2022, Uniunea Europeană și alte puteri occidentale au luat R. Moldova sub aripa lor ocrotitoare. În iunie 2022, Moldova a primit statut de candidată la aderare, iar cu puțin noroc, în decembrie va începe negocierile propriu-zise.

Într-un fel, după acești ani de miere – dacă se poate spune așa - pentru PAS și Maia Sandu, greul începe acum: anume la 5 noiembrie, când au loc primele alegeri-test pentru putere – urmate la anul de cele prezidențiale, iar în 2005 de alegerile parlamentare.

Să începem cu începutul – cu scrutinul pentru posturi de primari și consilieri – de duminică. Eugenia Apostu lucrează la Chișinău la un fel de tablou general al alegerilor...

Totul despre „locale” și cum fură Rusia arta Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Alte teme ale episodului din 30 octombrie:

  • În Rusia se marchează la 30 octombrie Ziua de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice. Ea a fost instituită de Sovietul Suprem al F. Ruse în octombrie 1991, adică într-un moment de speranță în capacitatea Rusiei de a deveni o democrație liberală, în rând cu alte puteri globale. Între timp, multe s-au schimbat, și nu în bine;
  • Războiul declanșat de Rusia în Ucraina are o sumedenie de efecte negative – în frunte cu pierderile de vieți omenești, cu rănirile și cu suferințele cotidiene îndurate de civili. Unul din aspectele lui despre care se scrie mai rar este.. jaful. Corespondenții EL au aflat că zeci de mii de artefacte culturale de neînlocuit au fost confiscate de Rusia în zonele ocupate ale Ucrainei, într-o campanie despre care criticii spun că este în parte jaf și în parte revizionism istoric.


Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG