Linkuri accesibilitate

Casa Albă: strategie pentru inteligență artificială mai sigură


Președintele Joe Biden vorbind despre inteligența artificială la Casa Albă, în Roosevelt Room, 21 iulie 2023
Președintele Joe Biden vorbind despre inteligența artificială la Casa Albă, în Roosevelt Room, 21 iulie 2023

Președintele SUA, Joe Biden, anunță luni măsuri ample privind inteligența artificială (AI), pentru a crește siguranța și, în același timp, protecția consumatorilor, lucrătorilor și grupurilor minoritare de riscurile presupuse de această tehnologie.

Ordinul executiv pe care urmează să-l facă public este cel mai recent pas al administrației americane pentru a delimita conținutul AI, dat fiind că această tehnologie câștigă o tot mai mare popularitate într-un mediu în care, până acum, reglementările sunt limitate.

Companiile de AI, precum OpenAI, Alphabet și Meta Platforms, au acceptat anterior să se angajeze în mod voluntar să marcheze conținutul generat de AI pentru a face tehnologia mai sigură.

Noul ordin executiv, pe care Biden îl va prezenta luni, în cadrul unui eveniment, prevede măsuri și mai extinse decât aceste angajamente, pretinzând ca dezvoltatorii de sisteme de inteligență artificială care periclitează securitatea națională, economia, sănătatea sau siguranța publică în SUA să împărtășească rezultatele testelor de siguranță cu guvernul SUA, în conformitate cu Legea privind producția de apărare, înainte ca noile versiuni să fie făcute publice. De asemenea, ordinul executiv le cere agențiilor să stabilească standarde pentru aceste teste și să abordeze riscurile chimice, biologice, radiologice, nucleare și de securitate cibernetică implicate, după cum a transmis Casa Albă.

Pentru a se asigura că deciziile guvernamentale sunt clare și vor fi aplicate în litera și spiritul ordinului, Departamentul Comerțului „va elabora metodologii pentru autentificarea și marcarea conținutului” cu elementele de etichetă care să fie generate de inteligența artificială, a precizat Casa Albă într-un comunicat referitor la ordin.

Adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe, Bruce Reed, spune că ordinul, care se referă, de asemenea, la confidențialitate și la posibila periclitare a locurilor de muncă, este „cel mai extins pachet de măsuri” pe care l-a luat vreun guvern pentru controlul impactului inteligenței artificiale. „Este un pas înainte în strategia agresivă de a face totul pe toate fronturile pentru a valorifica beneficiile inteligenței artificiale și a reduce riscurile presupuse de aceasta,” a spus el într-un comunicat.

Oficialii americani au avertizat că AI poate amplifica pericolele discriminării și al încălcării drepturilor civile. Ordinul executiv încearcă să se ocupe și de dezvoltarea de „bune practici” pentru a contracara impactul pe care-l poate avea AI asupra locurilor de muncă și solicită un raport privind impactul asupra pieței muncii.

Documentul pe care urmează să-l prezinte Joe Biden oglindește o preocupare globală față de impactul inteligenței artificiale asupra societății. Potrivit unui comunicat al Grupului celor șapte țări industriale (G7), luni se va conveni asupra unui cod de conduită pentru companiile care dezvoltă sisteme avansate de inteligență artificială.

Vicepreședinta SUA Kamala Harris participă săptămâna aceasta la un summit global privind AI în Marea Britanie. Se așteaptă, de asemenea, ca și China să-și trimită un reprezentant la această reuniune găzduită de prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

Sunak a declarat că numai guvernele pot gestiona riscurile reprezentate de inteligența artificială, o tehnologie despre care a spus că, pe lângă beneficii, ar putea ajuta la construirea de arme chimice sau biologice, răspândirea terorii și, în cel mai rău caz, ar putea scăpa de sub controlul uman.

XS
SM
MD
LG