Linkuri accesibilitate

„Nașul” Inteligenței Artificiale pleacă de la Google pentru a fi liber să-și critice invenția


Dr. Geoffrey Hinton, profesor la Universitatea din Toronto, considerat unul din „nașii” Inteligenței Artificiale (foto arhivă, Toronto, 2017).
Dr. Geoffrey Hinton, profesor la Universitatea din Toronto, considerat unul din „nașii” Inteligenței Artificiale (foto arhivă, Toronto, 2017).

În 2012, dr. Geofrey Hinton și doi dintre studenții săi, Ilya Sutskever și Alex Krishevsky (absolvenți ai Universității din Toronto), au creat tehnologia care stă la baza Inteligenței Artificiale (IA), sistem considerat între timp indispensabil de toate marile companii de tehnologie pentru dezvoltarea lor în viitor.

Cotidianul NYT a publicat pe 1 mai 2023 știrea demisiei într-un lung interviu cu Geoffrey Hinton, care s-a alăturat acum armatei de critici ai firmelor care lansează produse bazate pe inteligența artificială generativă, cum este chatbot-ul extrem de popular, ChatGPT.

Geoffrey Hinton a plecat de la gigantul Google după mai bine de zece ani și asta pentru a fi liber să avertizeze împotriva pericolelor reprezentate de IA dar și a firmelor care vor să facă profit cu această tehnologie, ignorând cu bună știință capcanele. O parte din el, a spus Hinton în interviul cu NYT, regretă acum munca sa de o viață.

„Mă consolez cu scuza standard: dacă nu o făceam eu, o făcea altcineva”, a spus dr. Hinton.

Pe de o parte, experții cred că Inteligența Artificială ar putea reprezenta astăzi o revoluție de proporția „web browser”-ului, a navigatului pe internet, tehnologie introdusă la începutul anilor '90, care permite utilizatorilor să caute, acceseze și vizualizeze pagini web pe internet.

Dar sunt mulți care se tem că „se crează un monstru” care poate fi și este deja utilizat foarte eficient pentru a răspândi informații false și dezinformare. În curând ar putea pune în pericol multe locuri de muncă sau mai degrabă profesii, iar unii merg așa de departe încât să avertizeze că IA ar putea deveni un pericol pentru umanitate.

„Nu știu cum ar putea fi împiedicați criminalii să folosească această tehnologie în scopuri criminale”, a spus dr. Hinton în interviul cu NYT. Pe termen scurt, se teme că internetul va fi inundat cu poze, video-uri și texte contrafăcute, manipulate, mincinoase. „Oamenii nu vor mai știi ce este adevărat și ce este fals, iar internetul ar putea deveni toxic.”

„Puțin oameni credeau că aceste programe ar putea deveni mai inteligente decât oamenii”, a mai spus Hinton. „Și eu am crezut că asta s-ar putea întâmpla cândva, peste 30 sau 50 de ani. Și evident, m-am înșelat”. Competiția între giganți ca Microsoft și Google va escalada într-o competiție globală, fără nici o regulă sau limită. „[Firmele] nu ar trebui să pună o tehnologie pe piață fără să fie sigure că o pot și controla”, spune Geoffrey Hinton, conștient că este o condiție nerealistă.

Spre deosebire de armele nucleare, mai spune Hinton, nu există nicio modalitate de a controla dacă o companie sau țară lucrează în secret la dezvoltarea IA.

Jeff Dean, cercetător principal la Google, rugat de NYT să comenteze a făcut o scurtă declarație: „Rămânem angajați într-o abordare responsabilă a Inteligenței Artificiale. Învățăm continuu să înțelegem riscurile emergente, în timp ce inovăm cu îndrăzneală.”

Bing, Bard, ERNIE și ChatGPT

Cele mai populare chatbot-uri (mai 2023)

ChatGPT. Chatbot-ul creat de laboratorul de cercetare OpenAI a apărut pe piațp din noiembrie 2022. A devenit repede extrem de popular pentru capacitatea sa de a răspunde la întrebări complexe, de a scrie poezie, de a genera cod, de a planifica vacanțe și de a traduce din toate limbile. GPT-4, cea mai recentă versiune introdusă la mijlocul lunii martie, poate răspunde chiar și la imagini (și poate lua examenul american pentru intrarea în barou).

Bing. La două luni după debutul ChatGPT, Microsoft, investitorul și partenerul principal al OpenAI, a adăugat un chatbot similar la motorul său de căutare Bing, chatbot capabil să aibă conversații pe aproape orice subiect. Chatbot-ul s-a făcut remarcat mai degrabă prin faptul că ocazional a dat răspunsuri inexacte, înșelătoare și ciudate.

Bard. Chatbot-ul Google, numit Bard, a fost lansat în martie pentru un număr limitat de utilizatori din Statele Unite și Marea Britanie. Conceput inițial ca un instrument creativ pentru a redacta e-mailuri și poezii, poate genera idei, poate scrie postări pe blog și poate răspunde la întrebări cu informații exacte dar și cu opinii.

Ernie. Răspunsul motorului de căutare chinez Baidu la ChatGPT. Debutul lui Ernie, prescurtare de la Enhanced Representation through Knowledge Integration, a fost un eșec după ce s-a dezvăluit că o demonstrație „în direct/live” a chatbot-ului, fusese defapt înregistrată.

(Sursă : NYT)

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG