Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Ucraina și reglementarea transnistreană


Punctul de trecere al graniței dintre Republica Moldova și Ucraina la Stanislavca, regiunea transnistreană
Punctul de trecere al graniței dintre Republica Moldova și Ucraina la Stanislavca, regiunea transnistreană

În acest episod, aflați ce mesaj a transmis Kievul administrației separatiste de la Tiraspol, dar și ce prevede cel mai recent pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.

Ucraina și reglementarea transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

De aproape doi ani, negocierile internaționale pentru reglementarea transnistreană se află, practic, în impas din cauza invaziei rusești în Ucraina. Formal, Moscova și Kievul, precum și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au statut de mediatori în așa-numitul format 5+2. Dar în timp ce Rusia și regiunea separatistă transnistreană pe care o sprijină insistă asupra „reanimării” formatului 5+2, Chișinăul spune că acest lucru este puțin probabil, chiar și după încheierea războiului din Ucraina. Transnistria, unde staționează un contingent de peste o mie de soldați ruși, ca parte a operațiunii militare de menținere a păcii în regiune, este privită la Kiev ca o potențială amenințare, mai ales pentru regiunea de sud a Ucrainei. Până nu demult, Kievul a evitat să se pronunțe public asupra cadrului de discuții privind reglementarea transnistreană. Un mesaj tranșant în această privință l-a transmis acum, în timpul unei rare vizite în Moldova, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, Paun Rohovei.

Alte teme ale ediției din 19 decembrie:

  • Republica Moldova se confruntă de mai mulți ani cu un deficit acut de apă potabilă, fiind considerată o țară cu resurse de apă limitate. Situația este agravată nu numai de vremea tot mai secetoasă din ultimii ani, dar și de poluare, distrugerea pădurilor și degradarea resurselor acvatice. Cum se descurcă locuitorii unui sat în care au secat, practic, toate fântânile? Aflăm de la Eugenia Apostu, care a realizat un reportaj video pe această temă, în satul Măgura, raionul Fălești.
  • UE a interzis importul de diamante rusești neindustriale, o sancțiune adoptată ca măsură punitivă pentru agresiunea Rusiei în Ucraina. Moscova s-a declarat destul de puțin impresionată, afirmând că sancțiunea era așteptată și că Rusia are modalități de a o ocoli.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG