Linkuri accesibilitate

Pe agendă | De ce unii pensionari nu pot primi ajutorul de încălzire și cum se apără Moldova de atacuri cibernetice


Potrivit Ministerului Muncii, peste 260.000 de gospodării s-au înregistrat în noiembrie pentru a primi ajutorul de 800 de lei pentru lemne sau cărbune.
Potrivit Ministerului Muncii, peste 260.000 de gospodării s-au înregistrat în noiembrie pentru a primi ajutorul de 800 de lei pentru lemne sau cărbune.

În acest episod, aflați cum este repartizat ajutorul pentru încălzire în acest an, și ce mesaj transmite Rusiei deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina?

De ce unii pensionari nu pot primi ajutorul de încălzire și cum se apără Moldova de atacuri cibernetice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

A început repartizarea ajutorului bănesc de 800 de lei destinat persoanelor care își încălzesc locuințele cu lemne sau cărbune – un tip de combustibil folosit, de fapt, de cele mai multe gospodării din Moldova. După criza energetică de acum doi ani și majorarea bruscă a tarifelor la curent și gaze, lemnele de foc s-au scumpit și ele, și au devenit deficitare. Colega noastră Virginia Nica a mers în satul Mașcăuți, din raionul Criuleni, ca să vadă cum este distribuit ajutorul bănesc la modul practic.

Alte teme ale ediției din 21 decembrie:

  • Republica Moldova ar putea avea, la primăvară, un Institut de Inovații în Securitate Cibernetică. „Cybercor”, așa se va numi instituția care va fi găzduită de Universitatea Tehnică a Moldovei și va pregăti specialiști în apărarea cibernetică. Investițiile se ridică la 5 milioane de dolari, Marea Britanie, Suedia și SUA având o contribuție substanțială la acest proiect. Șantierul construcției l-au vizitat, zilele acestea, premierul Dorin Recean și ambasadorul american la Chișinău, Kent Logsdon, care a vorbit despre „importanța” și „necesitatea” unei astfel de instituții. Cu ce se va ocupa institutul „Cybercor” și cât de vulnerabilă ar fi Moldova la atacurile cibernetice, aflăm de la colegul nostru Denis Dermenji.
  • Ce mesaj transmite Rusiei deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Moldova și Ucraina? Într-un interviu pentru Europa Liberă, istoricul de la București, Cosmin Popa, specializat în spațiul ex-sovietic, spune că cele două țări sunt în fața unui moment istoric, care „le rupe de contextul politic și civilizațional rusesc” și le transportă într-un alt spațiu, cel european.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG