Linkuri accesibilitate

Pe agendă | „Un salt enorm”. Transgaz din România a preluat operarea sistemului de transport de gaze din R. Moldova


Rețeaua de transport a gazelor naturale din Republica Moldova va fi gestionată, începând cu 19 septembrie, de o întreprindere deținută de compania energetică de stat din România, Transgaz, și BERD.
Rețeaua de transport a gazelor naturale din Republica Moldova va fi gestionată, începând cu 19 septembrie, de o întreprindere deținută de compania energetică de stat din România, Transgaz, și BERD.

În această ediție, discutăm despre liberalizarea pieței gazelor din R. Moldova, dar și despre vizita președintei Maia Sandu la New York, unde începe reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU.

„Un salt enorm”. Transgaz din România a preluat operarea sistemului de transport de gaze din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Rețeaua de transport a gazelor naturale din Republica Moldova va fi gestionată, începând cu 19 septembrie, de o întreprindere deținută de compania energetică de stat din România, Transgaz, și BERD. Guvernul de la Chișinău spune că, în felul acesta, procesul separării companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor în Moldova a intrat pe ultima sută de metri.

Separarea acestor activități - pentru a se evita monopolul pe piața gazelor naturale – face parte din așa-numitul Pachet energetic III, un angajament pe care guvernul de la Chișinău și l-a asumat față de Comunitatea Energetică Europeană încă în anul 2012. „Această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm” în ceea ce privește aplicarea legislației europene și liberalizarea pieței de gaze, potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov. Ce impact vor avea toate aceste schimbări, inclusiv asupra consumatorilor moldoveni?

Alte teme ale ediției din 19 septembrie:

  • Președinta Maia Sandu se află la New York, unde va ține miercuri seară un discurs în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU. Ce întrevederi a avut șefa statului în SUA și ce chestiuni vitale vor discuta liderii lumii în cadrul actualei reuniuni a Adunării Generale a ONU?
  • Președintele Zelenski la ONU: „Este foarte important ca toată lumea să ne audă”.
  • Ambasadorul SUA în Japonia, despre conducerea comunistă chineză: „Incompetenți, într-o țară în degringoladă”.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG