Zeci de cetățeni moldoveni au revenit în ultimele zile din Israel, unde armata israeliană spune că a recâștigat controlul total al frontierei cu Fâșia Gaza și a continuat loviturile asupra grupării palestiniene Hamas, declarată organizație teroristă de către SUA și UE.
Forțele de apărare israeliene estimează că mai mulți membri Hamas se ascund încă pe teritoriul israelian, iar potrivit cifrelor actualizate 1.500 de militanți ar fi fost uciși în Israel. Atacurile masive ale grupării Hamas, declanșate pe 7 octombrie, au făcut peste 900 de victime în Israel, iar în Fâșia Gaza bilanțul morților a depășit 700 în urma loviturilor de răspuns israeliene.
Printre victimele războiului din Israel nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar autoritățile nu organizează acțiuni de evacuare, recomandând utilizarea curselor regulate spre Chișinău sau București.
Alte teme ale ediției din 10 octombrie:
- Legăturile Rusiei cu Hamas sunt bine cunoscute și documentate, la fel și legăturile sale cu principalul susținător al Hamas, Iranul. Suficient pentru unii observatori și comentatori să afirme că Rusia ar fi cumva direct implicată și în recenta decizie a grupării Hamas de a ataca Israelul.
- Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a aflat marți, la București, în prima sa vizită oficială în România, semnând o declarație de parteneriat strategic cu omologul său român, Klaus Iohannis. România va continua să ajute Ucraina în lupta împotriva invaziei rusești, inclusiv militar, „până la victoria” Kievului, a spus Iohannis. Printre temele discutate, Zelenski a menționat cooperarea economică trilaterală România - Ucraina - Republica Moldova și coridorul de transport pentru cerealele ucrainene prin Republica Moldova.
- Ce se întâmplă cu Air Moldova și ce datorii mai are compania față de pasageri? Eugenia Apostu a aflat că procedura de „restructurare accelerată” a operatorului național aerian bate pasul pe loc, datoriile acestuia față de pasagerii păgubiți ridicându-se la milioane de euro, iar singura navă pe care o mai deține se află în reparație de o jumătate de an.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.