Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Vor plăti părinții, din buzunar, costul pentru programul prelungit al copiilor din clasele primare?


Părinții din Chișinău au protestat din nou, cerând Primăriei să reia finanțarea grupelor cu ora prelungit în școlile primare, sâmbătă, 13 ianuarie 2024 / Foto: Silvia Rotaru/ RFE/RL
Părinții din Chișinău au protestat din nou, cerând Primăriei să reia finanțarea grupelor cu ora prelungit în școlile primare, sâmbătă, 13 ianuarie 2024 / Foto: Silvia Rotaru/ RFE/RL

În acest episod, discutăm despre cât i-ar putea costa pe părinții din Chișinău programul prelungit al copiilor din clasele primare, despre simbolistica proclamării noului rege al Danemarcei și despre deschiderea sezonului electoral în Statele Unite.

Vor plăti părinții, din buzunar, costul pentru programul prelungit al copiilor din clasele primare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

La fârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, zeci de părinți au protestat din nou în fața Primăriei, cerând să se reia finanțarea grupelor cu program prelungit în școlile primare din capitală. Grupele sunt organizate și funcționează în baza unui regulament al Ministerului Educației, dar sunt finanțate de autoritățile locale, în limitele bugetului. Iar primăria Chișinău, condusă de Ion Ceban, liderul partidului Mișcarea Alternativă Națională, spune că nu mai are acești bani.

Apare posibilitatea ca părinții să plătească singuri pentru acest „serviciu”, care ar putea ajunge la peste 1.ooo de lei pe lună. Una din estimările vehiculate insistent pe rețelele de socializare, spune colega noastră Eugenia Apostu.

Alte subiecte ale episodului din 15 ianuarie 2024

  • Duminică, la Copenhaga, piața din fața Parlamentului a fost neîncăpătoare pentru miile de oameni veniți să asiste la un moment istoric: proclamarea noului rege, Frederik al X-a, după ce mama sa, Regina Margrethe a II-a, anunțase cu două săptămâni în urmă că abdică, după 52 de ani pe tron.
  • O discuție cu Theodor Paleologu, fost ambasador al României în Danemarca, despre Regina Margrethe, pe care a avut ocazia să o cunoască personal.
  • În Statele Unite a început sezonul electoral în vederea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie. Pe ger și o furtună de zăpadă năprasnică, alegătorii din statul Iowa sunt chemați să voteze în alegerile preliminare, care vor stabili candidatul fiecărui partid, democrat și republican, în cursa pentru Casa Albă.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG