Linkuri accesibilitate

Pe băncile școlii, înainte de scaunul de parlamentar


Clădirea Radei Supreme la Kiev
Clădirea Radei Supreme la Kiev

Cei 254 de aleși ucraineni se pregătesc să urmeze o săptămână de cursuri intensive, organizate de Școala de Studii Economice de la Kiev (KSE)

Noii deputați ai partidului prezidențial „Slujitorul Poporului” vor fi școliți, intens, timp de o săptămână în afacerile parlamentare. O relatare a corespondentului Europei Libere, Christopher Miller:

Un actor, un fost luptător, un fotograf, patronul unei pizzerii, directorul unui centru sportiv – nu au nici o experiență politică și cu toții se vor regăsi la sfârșitul lunii august sau începutul lui septembrie în noul Parlament ucrainean, Rada Supremă. Sunt numai câțiva din aleșii partidului prezidențial, care a insistat să prezinte o pleiadă de „oameni noi” în alegerile generale anticipate din 21 iunie, în care partidul „Slujitorul Poporului” a câștigat majoritate, cu peste 43% din voturi. O premieră în istoria post-sovietică a Ucrainei.

Acum, cei 254 de aleși se pregătesc să urmeze o săptămână de cursuri intensive, organizate de Școala de Studii Economice de la Kiev (KSE). Circa 75 la sută din viitorii deputați sunt la primul mandat.

„Încercăm să le dăm noilor aleși, celor care vor fi responsabili pentru viitorul Ucrainei, cele mai bune instrumente pentru a-și pune în practică agenda reformistă și pentru a face față problemelor complexe cu care se vor

Timofei Milovanov (Timofi Milovanov)
Timofei Milovanov (Timofi Milovanov)

confrunta în noua lor carieră parlamentară”, a scris președintele Școlii, Timofi Milovanov în postarea pe Facebook care anunța cursul de vară. Și preciza că programul a fost structurat după cursuri similare organizate de renumita universitate americană Harvard.

Olga Fariatieva, șefa Departamentului de politici publice a precizat pentru Europa Liberă să săptămâna de studii se concentrează pe strategii politice, strategii bugetare, politici publice, strategii de comunicare și procesul legislativ. Noii parlamentari se vor putea instrui și în domenii de interes personal sau în acele domenii pe care se vor concentra în activitatea parlamentară cum ar fi descentralizarea, reducerea birocrației, educația, securitatea și apărarea. „Important este să-i ajutăm să-și dezvolte calitățile, să înțeleagă mai bine subiectele care-i interesează” a mai declarat Fariatieva.

La școala de vară predau în jur de 35 de profesori și experți, fie angajați ai Școlii de Studii Economice, fie veniți din lumea organizațiilor neguvernamentale. Dar nu și foști parlamentari.

Vice-președinta Școlii de Studii Economice, Inna Sovsun este ea însăși acum parlamentară din partea altui partid nou, partidul Golos, al starului rock Sviatolslav Vakarciuk, care a câştigat 5,82% din voturi. Golos a organizat deja, pentru toți deputații săi fără experiență politică, o serie de cursuri de pregătire. Dar nu au fost făcute publice. Cel puțin o zi pe săptămână, aceștia sunt obligați să meargă la cursuri similare cu cele oferite acum și aleșilor din „Slujitorul poporului”.

Reacția publicului a fost amestecată, multă lume i-a luat peste picior pe novici dar alții au apreciat seriozitatea noilor aleși. „Cred ce este o idee bună, când te gândești că două treimi din deputați nu au nici o experiență politică iar acum trebuie să facă „politică mare” – este de părere Volodimir Ișcenko, lector la Școala de Studii Economice.

„Trebuie să învățăm cum să evităm capcanele legislative” a declarat Europei Libere și Sviatoslav Iuraș, deputatul de numai 23 de ani al partidului prezidențial. „Cum să ne impunem agenda de reforme, cum să luptăm cu corupția”.

„Avem acum șansa de a învăța cum funcționează parlamentul”, continuă Iuraș și „nu este niciodată prea târziu să înveți ceva, fie că ai 20, 30 sau 50 de ani”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG