Linkuri accesibilitate

Pe timp de secetă, sistemele de irigare nu mai sunt un lux, ci o necesitate vitală


Sistemul de irigare de la Criuleni, modernizat cu bani americani
Sistemul de irigare de la Criuleni, modernizat cu bani americani

Directoarea executivă al Fondului de Dezvoltare Durabilă, Valentina Badrajan, susține că în anumite localități agricultorii evită să utilizeze sistemele renovate recent.

Îngrijorați de iarna secetoasă, reprezentanții Ministerului Agriculturii, ai unor asociații de irigatori și ai donatorilor s-au adunat la o conferință la Chișinău pentru a lua în discuție cum pot fi reabilitate și folosite vechile sisteme de irigare. Există 88 de asemenea sisteme de producție sovietică, iar zece au fost renovate în anii 2010-2015 într-un program costisitor finanțat de Statele Unite. În ce stare se află celelalte și ce planuri se fac în privința lor?

Pe timp de secetă, sistemele de irigare nu mai sunt un lux, ci o necesitate vitală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:40 0:00
Link direct



Sistemul de irigare din satul Gura Bâcului, din raionul Anenii Noi, a fost construit încă în perioada sovietică, dar continuă să fie funcțional, spune cu mândrie pentru localnici Anatolie Cerlenco, directorul executiv al Asociației utilizatorilor sistemului de irigare din localitate. Din asociație fac parte peste 50 de membri. În urmă cu câțiva ani instalația a fost preluată de la stat pentru o perioadă de 30 de ani.

Anatolie Cerlenco
Anatolie Cerlenco

„Sistemul de irigare noi l-am preluat de la Apele Moldovei, să spunem așa, în urma unor lupte foarte grele, și vreau să vă spun că să administrezi și să exploatezi așa un sistem e o plăcere nu chiar așa de mare. Avem de a face cu utilaj de prin anii 70-80 ai secolului trecut, despre randamentul cărora nici nu face de discutat, rețele de distribuție avariate, vechi. Niciun fel de agricultură, mai ales în condițiile climatice de astăzi, fără irigare asta-i, să mă iertați de expresie, e pierdere de timp și de bani”.


Din cele 88 de sisteme de irigare din țară, zece au fost renovate între anii 2010-2015 cu sprijinul guvernului american, în cadrul Programului Compact. Printre acestea se numără și sistemul din satul Jora de Jos, Orhei. Agricultorul Petru Maler, proprietar al unei livezi de 200 de hectare și 500 de hectare de terenuri agricole, este liderul acestei asociații. El a calculat că reabilitarea sistemului de irigare a făcut posibilă dublarea producției recoltate.

Petru Maler
Petru Maler

„Clar că acel vechi era făcut de 30-35 de ani, acesta-i sistem nou, modern și performant. În ultimii trei ani, de când folosim sistemul de irigare mai intensiv și am investit în sisteme de irigare prin picurare și ne extindem de la 20 de hectare de legume, la 50 de hectare anul acesta. Vrem să ne dublăm producția și să oferim o calitate superioară ca până la urmă consumatorul să aibă plăcerea să consume ceva produs în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Exportați?

Irigarea în ultimii ani a schimbat mult în gospodăria mea...
Petru Maler


„Am exportat prune în Europa și acum mere în Rusia. E o necesitate sută la sută agricolă. Vedem și singuri că mai mult de șase-șapte luni noi nu avem precipitații în Moldova, nu mai vorbim de țările vecine. Irigarea în ultimii ani a schimbat mult în gospodăria mea.”

Investițiile masivă făcute în sistemele de irigare din Republica Moldova nu sunt suficienta ca să îndestuleze cererea sectorului agricol. Anul trecut au fost asigurate cu apă doar zece la sută din terenurile agricole din țară. Una din probleme constă în faptul că fermierii nu au suficienți bani ca să modernizeze rețelele preluate de la stat. În consecință sistemele funcționează la cote minime.

Pe de altă parte, directoarea executivă al Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova, Valentina Badrajan, susține că în anumite localități, dimpotrivă, agricultorii evită să utilizeze sistemele moderne de irigare, preferând să practice agricultură rudimentară, lăsând de izbeliște investițiile făcute.

Valentina Badrajan
Valentina Badrajan


„Mai sunt rezerve în utilizarea unor suprafețe irigate pentru că practică în unele sectoare, în partea de sud a republicii, cum ar fi Chircani, Zârnești, Filipeni, acolo practic pe parcursul ultimilor doi ani nu au irigat aproape deloc, agricultorii s-au ocupat de consolidarea terenurilor. Este binevenită consolidarea, dar nu poate un sistem de irigare care a fost reabilitate să nu fie utilizat! Da, ei practică tradițional culturi cerealiere, culturi tehnice, dar când ai un sistem de irigare performant, este cazul și este stringent ca dumnealor să treacă la culturi de valoare adăugată înaltă. Sau chiar dacă cresc culturi cerealiere – porumb sau grâu - , poate să fie irigat, obții alte roade, porumb de semințe, grâu de semințe, care au o valoare mai mare decât culturile furajere, cerealiere-furajere”.

În 2019, cu sprijinul FDD și USAID Moldova au fost oferiți aproape 400 de mii de dolari pentru mici proiecte de îmbunătățire a sistemelor de irigare existente. Adjunctul directorului agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, a atras atenția că din cauza iernii secetoase, în acest an Republica Moldova riscă să se confrunte cu o recoltă redusă în agricultură. Iată de ce, spune demnitarul, calamitățile naturale, tot mai frecvente, ar trebui să-i determine pe proprietarii de terenuri agricole să opteze pentru sisteme performante de irigare care nu mai sunt un lux, ci o necesitate vitală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG