Numai cine neagă evidențele și se încăpățânează să fie părtinitor poate pretinde că la recentele alegeri locale nu s-au produs schimbări majore pe scena politică. Partidul Național Liberal a câștigat multe primării și consilii județene și iese, indiscutabil, victorios din această confruntare electorală.
Alianța USR-PLUS a produs câteva frumoase surprize, la Timișoara, la Brașov, la Bacău, la Câmpulung-Muscel și, pentru prima oară, a devenit un jucător demn de luat în seamă pe plan local. Partidul Social-Democrat este marele perdant chiar dacă obține, totuși, un scor onorabil prin victoriile într-o serie de județe din sud și din est, adică – precizez imediat – în zonele cele mai puțin dezvoltate ale țării. Pierderea Bucureștiului va avea consecințe pe termen lung iar înfrângerea în Vrancea a unui baron local ce părea atotputernic și de neclintit, Marian Oprișan, este un semn clar că partidul e în pierdere de viteză.
România: alegeri locale 27 septembrie 2020
Partidul Național Liberal de guvernământ a obţinut cele mai multe voturi la alegerile locale, primul scrutin desfășurat în condițiile pandemiei de coronavirus. Este urmat de Partidul Social Democrat la mai puţin de două procente şi cu 200 de primari în plus. Deşi USR-PLUS a câştigat primăriile din mai multe oraşe importante, formaţiunea are un vot politic de doar 10%.
Liberalii au obţinut la aceste alegeri 33%, cu un procent mai mult faţă de acum patru ani, fiind însă de data aceasta în faţa tuturor, în condiţiile în care PSD a scos un scor de 31% pe votul politic. În schimb, PSD va avea în mandatul 2020-2024 în jur de 1450 de primari, iar PNL aproximativ 1250.
USR-PLUS a reuşit un rezultat de 10% la nivel naţional şi 45 de primari, în timp ce a patra forţă a fost Partidul Mișcarea Populară a fostului președinte Traian Băsescu, care a scos peste 6% (dar va avea 50 de primari), în timp ce formaţiuni ca UDMR (4,5%), Pro România (4,5) şi ALDE (3%) nici nu ar putea cu un asemenea rezultat să atingă pragul la parlamentare, unde e necesar un procent de 5%. Cu toate acestea, UDMR va avea 199 de primari.
În România vor avea loc alegeri generale pe 6 decembrie 2020.
Abia s-a terminat această rundă de alegeri și ar trebui să intrăm din nou în campanie electorală. Parlamentarele au fost programate pentru 6 decembrie numai că, printr-o lege votată de actuala majoritate și confirmată de Curtea Constituțională, nu executivul stabilește data scrutinului ci parlamentul. Interesul social-democraților și al aliaților lor este să amâne cât mai mult alegerile legislative, în încercarea de a stăvili valul anti-PSD ce s-a pornit încă de anul trecut, la europarlamentare. PSD va trebui să-și regândească strategia. Alegerea unui cetățean german la primăria Timișoarei, alegerea lui Clotilde Armand la primăria sectorului 1 din București arată că discursul xenofob nu mai are impactul de odinioară. Va rămâne cu siguranță în arsenalul propagandei pesediste tema creșterii pensiilor cu neverosimilul procent de 40%, temă care nici ea nu a fost până acum de mare folos partidului.
De cealaltă parte, un succes la alegerile parlamentare este condiționat de colaborarea dintre liberali și alianța USR-PLUS. În tabăra liberală, Ludivic Orban pare decis să-i tragă pe linie moartă pe politicienii neperformanți, prizonieri ai unor mentalități depășite. USR-PLUS aduce un suflu nou dar trebuie să înțeleagă că e necesar să se alieze cu liberalii pentru a ajunge la guvernare. O atitudine constructivă și o colaborare onestă ar avea efecte benefice și ar putea influența decisiv evoluția României în următoarea perioadă.