Linkuri accesibilitate

Pentagonul neagă afirmațiile Ministerului rus al Apărării că un submarin american a intrat în apele rusești


Pentagonul spune că nu există „niciun adevăr” în afirmația Ministerului rus al Apărării care susține că un submarin american cu propulsie nucleară ar fi intrat în apele teritoriale rusești din apropierea insulelor Kurile.

Statele Unite nu au desfășurat operațiuni în apele teritoriale ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, căpitanul Kyle Raines, într-un comunicat citat de Reuters. Raines a mai adăugat că, deși nu va comenta amplasarea precisă a submarinelor americane, „zburăm, navigăm și operăm în siguranță în apele internaționale”.

Declarația a fost făcută după ce Rusia a susținut că marina militară ar fi urmărit și îndepărtat un submarin american care nu a răspuns solicitărilor de a ieși la suprafață. Conform raportului oficial, fregata Mareșalul Șapoșnikov din Flota Pacificului a Rusiei a folosit „mijloace adecvate” împotriva submarinului care a părăsit astfel apele teritoriale ale Rusiei.

Submarinul ar fi fost reperat în timpul exercițiile navale rusești, informează Interfax citând Ministerul Apărării. Rusia a acuzat SUA că încalcă legea internațională și creează o amenințare la securitatea națională. Atașatul militar american a fost convocat pentru a i se înmâna o notă de protest în care spune că pe viitor asemenea situații nu vor mai fi acceptate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG