Linkuri accesibilitate

Pentru a supraviețui, afganii săraci produc droguri puternice pe scară largă


Afganii dependenți de heroină și metamfetamină se adună pentru a se droga în Kabul (fotografie de arhivă)
Afganii dependenți de heroină și metamfetamină se adună pentru a se droga în Kabul (fotografie de arhivă)

O criză umanitară și economică devastatoare a forțat milioane de afgani să găsească noi surse de venit.

Tot mai mulți dintre afgani recurg la industria în plină expansiune a metamfetaminei pentru a trăi și a evita foametea.

Printre aceștia se numără Ahmad Wali, care locuiește în provincia îndepărtată Ghor din centrul Afganistanului. Wali se numără printre miile de persoane care câștigă bani din colectarea de efedră, o plantă sălbatică folosită la fabricarea metamfetaminei.

„Deocamdată, aceasta este singura noastră sursă de venit”, a declarat el pentru Radio Azadi al RFE/RL. „Colectăm plantele de pe munte și le vindem în oraș”.

Preluarea Afganistanului de către talibani în august 2021 a provocat o criză umanitară majoră și a declanșat un colaps economic. Donatorii occidentali au întrerupt brusc asistența pentru această țară puternic dependentă de ajutoare și au impus sancțiuni noului guvern nerecunoscut pe plan extern.

Se estimează că un milion de afgani și-au pierdut locurile de muncă de când puterea talibană a revenit la guvernare, alăturându-se sutelor de mii de persoane care erau deja în șomaj.

„Plasa de siguranță”

Culegătorii vând efedra, o plantă des întâlnită, cunoscută sub numele de „oman”, pe piețele locale cu aproximativ 5 dolari pe kilogram. Cumpărătorii, majoritatea intermediari, o revând apoi mai departe pentru a obține profit.

„Am profit dacă o cumpăr de la culegători și o vând, mai departe, marilor producători", spune Noor Ahmad, un distribuitor din Ghor, pentru Radio Azadi.

Cultură de efedră
Cultură de efedră

Efedra este, mai apoi, prelucrată în sutele de laboratoare clandestine despre care se crede că există în Afganistan, pentru a produce metamfetamină. Drogul, care are aspectul unor cristale albe, este apoi transportat prin contrabandă în țările vecine, de unde ajunge, în cele din urmă, în Europa și în America de Nord.

Industria metamfetaminei a luat amploare în jurul anului 2017, când traficanții de droguri au descoperit că planta nativă de efedră poate fi folosită pentru a produce efedrină, ingredientul-cheie al cristalelor de metamfetamină.

Timp de decenii, Afganistanul a fost cel mai mare producător de opiu din lume. Dar experții spun că țara a devenit, de asemenea, un furnizor important de metamfetamină-cristal.

Industria metamfetaminei este în plină expansiune, în ciuda faptului că talibanii au emis în decembrie 2021 o interdicție privind cultivarea, producția și traficul tuturor narcoticelor ilicite.

Experții spun că gruparea militantă a închis ochii la profitabilul comerț cu droguri. Guvernul taliban, care se confruntă cu probleme de lichidități, spun ei, nu este dispus să aplice interdicția decisă în 2021 deoarece narcoticele ilicite rămân o sursă majoră de venituri.

De asemenea, experții spun că militanții nu sunt în măsură să ofere mijloace de trai alternative pentru zecile de mii de fermieri care depind de comerțul cu droguri pentru supraviețuire.

„Industria narcoticelor și alte aspecte subterane ale economiei par să servească drept plasă de siguranță pentru un număr mare de afgani împinși în sărăcie de la preluarea puterii de către talibani", a declarat pentru RFE/RL Graeme Smith, autor despre Afganistan și consultant senior pentru Grupul Internațional de Criză, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Wahid Hamas, purtătorul de cuvânt al guvernatorului taliban al provinciei Ghor, susține că autoritățile sunt serioase în ceea ce privește eradicarea drogurilor în Afganistan, unde se estimează că există 3,5 milioane de dependenți, adică aproximativ 10% din populație.

Hamas a precizat că, de când a fost emisă interdicția, grupul a confiscat tone de narcotice, a arestat zeci de presupuși traficanți și a distrus laboratoare de droguri.

„Acest lucru ar însemna privarea oamenilor înfometați de mijloace de trai, chiar în această perioadă în care donatorii străini acordă din ce în ce mai puțină asistență”, a subliniat Smith. „Această dublă lovitură ar putea arunca în mizerie și mai mulți afgani”.

Donatorii internaționali au oferit aproximativ trei miliarde de dolari în ajutor umanitar Afganistanului în 2022, o cifră care, potrivit lui Smith, este puțin probabil să fie egalată în acest an.

Producție „uluitoare”

Timp de ani de zile, talibanii au taxat cultivatorii de mac și au fost implicați în traficul de stupefiante către țările vecine.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că traficul afgan de opiu a generat venituri de aproximativ 2,7 miliarde de dolari în 2021. Un raport din 2020 comandat de NATO a afirmat că talibanii au câștigat peste 400 de milioane de dolari din industria drogurilor, deși unii experți consideră că astfel de estimări sunt exagerate.

Najib Ahmadi, un fost înalt oficial afgan de combatere a drogurilor, spune că, în timpul insurgenței sale, talibanii erau împotriva producției de metamfetamină și au interzis-o în zonele pe care le controlau. Grupul, spune el, se temea că metamfetamina i-ar submina veniturile obținute din taxarea cultivării opiului și a traficului de heroină.

„Dar producția de metamfetamină a crescut după ce talibanii au revenit la putere”, a spus el. „Metamfetamina este acum procesată în toate colțurile țării”.

Ahmadi mai spune că cea mai mare parte a metamfetaminei din Afganistan a fost produsă în provinciile vestice și nordice ale țării. „Producția de metamfetamină a fost uluitoare de când talibanii au preluat puterea”, a spus el. „Acum concurează cu opiaceele”.

XS
SM
MD
LG