Linkuri accesibilitate

„Pentru mine votul va fi, simbolic, o formă de protest” (Irina Bogdan, alegătoare din regiunea transnistreană/ ZdG)


  • Portalul AGROBUSINESS.MD anunță că agricultorii moldoveni vor să-și reia acțiunile de protest. Motivul ar fi că autoritățile bat pasul pe loc în ceea ce privește acordarea despăgubirilor pentru culturile de grupa a doua, compromise de secetă. Anunțul despre organizarea protestelor a fost făcut de fermieri într-un grup tematic pe Viber. Agricultorii susțin că s-au săturat de promisiuni și de lipsă de acțiuni concrete.
  • ANTICORUPȚIE publică un comentariu al fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco, care abordează un subiect pe care-l consideră pus de autorități sub mare taboo – cel al deceselor în urma COVID-19. Experta observă că în comunicatele de presă este indicată instituția în care a avut loc decesul și ziua spitalizării. „De ce ministerul a considerat că ne-ar interesa anume acest lucru? Care este legătura secției de reanimare, în care pacientul s-a aflat în ultimele sale ore, sau chiar mai multe zile, cu întregul său parcurs prin sistemul de sănătate? Zero. Reanimarea a făcut tot ce i-a stat în puteri. Dar ce a făcut întregul sistem de sănătate?”, se întreabă Ala Nemerenco.
  • Într-un interviu pentru DESCHIDE.MD, fostul președinte Vladimir Voronin comentează campania electorală și spune ce crede despre Igor Dodon și jocurile din culisele politicii moldovenești. Potrivit liderului comuniștilor, bunăoară, Ilan Șor încearcă prin Dodon să obțină ridicarea interdicției de a intra în Rusia. Totodată, mai crede Voronin, Dodon înțelege că, dacă nu câștigă alegerile, va ajunge în celulă. El refuză să-i recunoască atât pe Igor Dodon, cât și pe candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, ca discipoli ai săi, chiar dacă aceștia au fost un timp printre fruntașii PRCM. „Eu nu i-am învățat să trădeze. Eu nu i-am învățat să fie corupți”, spune Voronin, care mai afirmă că intenționează să conducă protestele dacă după 1 noiembrie în R.Moldova se va repeta situația din Kîrgîzstan sau Belarus.
  • Într-o analiză difuzată de agenția IPN experta în probleme de sănătate, Ala Tocarciuc, examinează fenomenul cazurilor neraportate de COVID-19, prezent în R.Moldova mai ales în localitățile rurale, din cauza inegalităților de acces la servicii de sănătate. Cea mai gravă consecință este răspândirea pandemiei cu viteză mare prin toate localitățile din țară, accentuează autoarea, care consideră că identificarea tuturor celor infectați și a contactelor lor rămâne de urgență majoră acum. Nu însă și pentru autorități, cum sugerează autoarea.
  • JURNAL TV a reușit să discute cu Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin - cetățeanul moldovean răpit la 7 octombrie, din câmp, de către securiștii de la Tiraspol. Femeia spune că nu și-a văzut fiul de aproape o săptămână și nici nu a primit vreo veste despre starea lui de sănătate. Vera Glijin este profesoară la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Sănătăuca. Vestea că fiul său a fost răpit de separatiști a primit-o de la nora ei, soția lui Adrian. Femeia relatează că totul s-a întâmplat în plină zi, când feciorul ei a dus vacile la păscut, precizează Jurnal TV. A doua zi, în timp ce se afla la serviciu, Vera Glijin a fost telefonată de un milițian și anunțată că, în câteva ore, la domiciliul ei vor fi efectuate percheziții. Din spusele ei, milițienii căutau 20 de mii de dolari, pe care, chipurile, i-ar fi primit de la fiu.
  • STOP FALS a analizat minuțios, într-un amplu material, mesajele de laudă transmise, pe toată durata mandatului său de către președintele Igor Dodon pentru Federația Rusă și constată că, în multe cazuri, acestea au conținut dezinformări prin date și cifre scoase din context și interpretări tendențioase. Pandemia provocată de COVID-19 la fel este folosită de Igor Dodon și PSRM pentru elogierea Federației Ruse și a altor „state prietene”, cum ar fi Turcia sau China, în contrast cu Uniunea Europeană și alți parteneri strategici ai Republicii Moldova care sunt prezentați de oficial în lumină negativă.
  • TVR MOLDOVA îl citează pe deputatul Sergiu Litvinenco, potrivit căruia mai multe Inspectorate de Poliție aplică pe bandă rulantă amenzi oamenilor care afișează bannere în susținerea Maiei Sandu, pe proprietatea lor privată. Parlamentarul califică aceste amenzi ca pe un abuz cras, în condițiile în care cadrul normativ prevede altceva. El mai spune că a expediat recent o scrisoare CEC-ului „pentru a explica poliției care sunt prevederile normative în vigoare”.
  • O alegătoare din regiunea transnistreană este citată de ZIARUL DE GARDĂ afirmând că 1 noiembrie este „o posibilitate bună de a reaminti că noi, la fel, existăm…”. Irina Bogdan a învățat la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, iar acum este studentă la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Chișinău. „Locuitorii regiunii transnistrene sunt cetățeni ai R.Moldova și, indiferent de pe ce mal al Nistrului suntem, ar trebui să avem toate drepturile egale. Dreptul la vot pentru oamenii din regiune este o șansă de a spune ce vor. Poate că acolo nu e așa ușor să ieși la un protest, dar pentru mine votul și acest scrutin vor fi, simbolic, o formă de protest. Nu știu dacă din oficiile frumoase ale funcționarilor de la Chișinău se văd toate problemele pe care le avem noi. Mă deranjează mult că statul nu îmi poate oferi o garanție și protecție legală pe propriul teritoriu”, afirmă tânăra.
XS
SM
MD
LG