Linkuri accesibilitate

Pericolul unui conflict între Rusia și Ucraina și războiul informațional


Sisteme rusești antirachetă S-400 amplasate în Belarus, în cadrul exercițiilor militare comune ruso-belaruse, 9 februarie 2022, imagine difuzată de ministerul apărării de la Moscova
Sisteme rusești antirachetă S-400 amplasate în Belarus, în cadrul exercițiilor militare comune ruso-belaruse, 9 februarie 2022, imagine difuzată de ministerul apărării de la Moscova

Pericolul unui conflict între Rusia și Ucraina rămâne semnificativ, dar un război care durează de-acum de luni de zile este cel informațional. În special Statele Unite și Marea Britanie au pus, în ultimele luni, în circulație informații din care rezultă nu doar că o confruntare ar fi iminentă, dar și că Rusia pune la cale provocări ca un pretext pentru invazie sau că rușii ar organiza un puci, pentru înlăturarea regimului de la Kiev și instalarea unuia fidel Moscovei.

Una dintre rațiunile pentru care administrația Biden a făcut publice astfel de informații este faptul că Kremlinul a folosit tehnici ca cele menționate în trecut și darea lor la iveală îi poate descuraja să o facă din nou și înlătură elementul surpriză.

Rușii neagă că ar avea intenția să atace Ucraina, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, remarca recent că occidentul vorbește atât de mult despre un război încât pare să și-l dorească.

Experți spun că astfel de încercări de dejucare a unor acțiuni prin anticiparea lor publică nu sunt noi și că ele sunt și menite să deruteze și dezbine serviciile de informații, care vor cauta vinovați pentru scurgerea de informație.

Dar o astfel de politică de informare a publicului poate avea și efect negativ, pe de o parte poate compromite surse, pe de altă parte, dacă atacul nu se materializează, țări occidentale pot fi acuzate că răspândesc panică, iar apeluri ulterioare pot fi discreditate. Un fost ofițer de informații american declara pentru Wall Street Journal că astfel de tactici se explică și prin faptul că, dacă Rusia atacă, Occidentul nu e dispus să apere direct Ucraina, deci cea mai bună soluție rămâne încercarea de a dejuca planurile lui Putin, înainte ca acestă să le poată materializa.

În privința credibilității informațiilor americane, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus: „Dacă pui la îndoiala credibilitatea guvernului american sau guvernului britanic, sau altor guverne și vrei să-ți găsești refugiu în informații prezentate de ruși, este prerogativa și responsabilitatea ta să o faci”.

Surse americane spun că informațiile făcute publice au urmat căile normale de declasificare și că provin din surse de bună calitate a căror identitate nu a fost compromisă.

XS
SM
MD
LG