Linkuri accesibilitate

Personalități ruse cer ca trupul lui Navalnîi să fie dat imediat familiei sale


Lumânări aprinse în memoria lui Aleksei Navalnîi, lângă Turnul Eiffel, Paris, Franța, 19 februarie 2024.
Lumânări aprinse în memoria lui Aleksei Navalnîi, lângă Turnul Eiffel, Paris, Franța, 19 februarie 2024.

Personalități publice importante din Rusia cer autorităților ca trupul neînsuflețit al opozantului Alexei Navalnîi să fie predat imediat familiei sale. Navalnîi a murit în închisoare acum o săptămână, iar mama sa spune că autoritățile refuză să-i încredințeze corpul fiului său.

Apelurile video sunt publicate pe canalul de Telegram „Echipa lui Navalnîi”. Celebrități, muzicieni, actori, scriitori, savanți și oameni de afaceri – cu toții cer ca trupul lui Navalnîi să fie predat familiei sale.

Printre cei care au înregistrat până acum apeluri video sunt: laureatul premiului Nobel pentru Pace 2021, Dmitri Muratov; una din fondatoarele trupei de protest „Pussy Riot” Nadejda Tolokonnikova; maestrul de balet Mihail Barîșnikov; scriitorii Mihail Zîgar și Viktor Șenderovici; istoricul Tamara Eidelman; jurnalista de televiziune Tatiana Lazareva; popularul muzician rock și liderul trupei „Mașina Vremeni”, Andrei Makarevici, rapperul Noize MC (Ivan Alekseev), omul de afaceri Evgheni Cicivarkin și multe alte personalități publice.

În ajun, mama opozantului rus, Ludmila Navalnaia, a declarat că anchetatorii i-au permis să vadă trupul fiului său pe 21 februarie, în orașul arctic Salehard, acolo unde a fost deținut în ultimele luni, dar au refuzat să i-l predea pentru înmormântare.

Într-un mesaj video, Navalnaia a spus că a semnat certificatul de deces, dar a ținut să sublinieze că autoritățile încalcă legea prin faptul că refuză să-i elibereze corpul fiului său. Mai mult, ea afirmă că reprezentanți ai autorităților fac presiuni asupra ei ca să accepte să își îngroape fiul în secret. Ea a spus că a dorit ca înmormântarea fiului ei să fie publică, astfel încât toți susținătorii săi să își poată lua rămas bun cum se cuvine de la luptătorul anticorupție.

Navalnaia a declarat că a petrecut 24 de ore la secția Comitetului de anchetă din Salehard, după care a fost adusă la morgă „în secret”, unde a semnat certificatul de deces și a văzut trupul fiului său pentru prima dată de când moartea acestuia a fost făcută publică pe 16 februarie. Mama lui Navalnîi spune că autoritățile „au pus condiții privind locul, momentul și modul în care Alexei ar trebui să fie îngropat”.

Mama lui Navalnaîi a încercat să obțină acces la corpul fiului său de când a fost anunțată moartea acestuia, pe 16 februarie, într-o închisoare cu regim special de dincolo de Cercul Polar, despre care se spune că are cele mai dure condiții de detenție din Rusia. Oficialii închisorii spun că politicianul, în vârstă de 47 de ani, „s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”, iar măsurile de resuscitare nu au dat niciun rezultat. Asociații lui Navalnîi au confirmat ulterior decesul acestuia.

Pe 21 februarie, Navalnaia a atacat în justiție refuzul autorităților de a-i transmite trupul neînsuflețit al fiului său. O audiere cu ușile închise pentru examinarea petiției a fost anunțată pentru 4 martie. Ludmila Navalnaia s-a adresat și președintelui rus Vladimir Putin, într-un mesaj video, cerându-i să intervină. Kremlinul nu a răspuns.

Grupuri pentru drepturile omului și susținători ai lui Navalnîi susțin că autoritățile ar fi reținut cadavrul opozantului pentru a încerca să ascundă cauza morții opozantului rus. În actul de constatare a morții se spune că aceasta a survenit pe cale naturală. Dar purtătoarea de cuvânt a politicianului, Kira Iarmîș, și văduva lui Navalnîi, Iulia, susțin că acesta ar fi fost ucis.

Pe 22 februarie, președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi, Iulia și Dașa, în California, „pentru a-și exprima sincerele condoleanțe”.

Dașa Navalnaia este studentă la Universitatea Stanford, din orașul San Francisco.

În timpul întâlnirii, Biden și-a exprimat admirația pentru „curajul extraordinar al lui Navalnîi și pentru exemplul său de luptă împotriva corupției, pentru o Rusie liberă și democratică, în care statul de drept se aplică în mod egal tuturor”, se spune într-un comunicat al Casei Albe.

Ulterior, Biden a anunțat noi sancțiuni majore împotriva Rusiei, ca răspuns la moartea lui Navalnîi și la războiul Rusiei împotriva Ucrainei care intră în cel de al treilea an.

XS
SM
MD
LG