Fostul premier al României, Dacian Cioloș pare să fi pierdut, pentru moment, șansa de a se alătura liberalilor sau Uniunii Salvați România, după ce în campania electorală a fost invitat de ambele formațiuni.
Atunci era însă prim-ministru în funcție și a avut reticențe să se folosească de această trambulină, mai cu seamă că, la început când a acceptat fotoliul de șef al guvernului a promis să nu intre în niciun partid și să nu candideze.
Dacian Cioloș și-a respectat aceste promisiuni, ceea ce a arătat încă de la bun început o oarecare incompatibilitate cu mediul politic autohton.
Pe de altă parte în timpul campaniei electorale afișe cu poza lui uriașă au apărut peste tot, fiindcă atât PNL cât și Partidul Salvați România au defilat cu numele lui ca eventual-viitor premier în cazul în care cele două formațiuni ar fi reușit să coaguleze o majoritate.
După alegeri însă, nici liberalii, nici liderii de la Salvați România nu l-au mai invitat printre ei.
În PNL opiniile continuă să fie împărțite, și mulți consideră că Dacian Cioloș mai degrabă i-a tras înapoi, decât i-a ajutat.
Chiar recent Ludovic Orban, care s-a înscris în cursa pentru șefia liberalilor a spus că nu Cioloș a trădat PNL, ci PNL a greșit atunci când l-a desemnat candidat la funcția de prim-ministru fără să fie membru al partidului. Fruntașul PNL a mai adăugat că „Dacian Cioloş îşi datorează aproape toate funcţiile pe care le-a deţinut atât la nivel naţional, cât şi la nivel european susţinerii politice a Partidului Naţional Liberal”.
Cioloș și-a început ascensiunea din poziția de consilier al ministrului agriculturii, a devenit apoi secretar de stat la același minister, pentru ca în final să ocupe postul de ministru plin, în ultimul an al guvernării PNL sub Călin Popescu Tăriceanu (2007-2008).
A urmat un mandat complet de comisar european și apoi mandatul de tehnocrat din fruntea guvernului
Cioloș a anunțat că își va lansa o organizație neguvernamentală, precizând destul de ferm că nu a reușit să „contureze” nimic nici cu PNL, nici cu USR și că ia în calcul „foarte serios” inclusiv un „proiect politic nou” fiindcă vrea să contribuie cu o „alternativă politică credibilă” pentru viitoarele alegeri.
Fostul premier tehnocrat pare dezamăgit de discuțiile, altminteri destul de discrete, pe care le-a purtat cu reprezentnații PNL și USR.
Liberalii n-au nimic împotrivă ca Dacian Cioloș să devină membru al PNL, dar probabil că Cioloș ar fi vrut să fie primit în partid cu mai mult entuziasm.
Pe de altă parte, liderul Partidului Salvați România, Nicușor Dan a mărturisit chiar că a fost unul dintre cei care s-a opus ca fostul premier să intre în PSR pe motiv că ar fi făcut anumite compromisuri în perioada guvernării, dar și pentru că Dacian Cioloș a negociat în paralel și cu liberalii.
În ambele situații, este vorba despre accesul la putere. Dacian Cioloș are un oarecare ascendent atât asupra liderilor USR, lipsiți de experiența politicii, cât și asupra liberalilor, care în acest moment par debusolați și lipsiți de obiective clare.
Dacian Cioloș are capacitatea de a stabilii ținte posibile, politici serioase și axe pe termen lung pentru România, în plus este deasupra liderilor PNL și USR în ceea ce privește credibilitatea.
Împingerea lui în afara principalelor partide de opoziție reprezintă reacția de teamă a liderilor celor două partide în fața unui om politic cu potențial.
În absența unui astfel de lider care să poată coagula opoziția, PSD va deveni din ce în ce mai puternic.
În schimb, perspectiva de a crea un nou partid care să reușească un scor bun la alegerile de peste patru ani, asa cum isi doreste Dacian Ciolos, este în același timp nesigură și îndepărtată.