Linkuri accesibilitate

Perspective îngrijorătoare


Perspective îngrijorătoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00

De la o zi la alta statisticile sunt tot mai alarmante: crește numărul cazurilor noi de Covid, crește numărul bolnavilor internați la terapie intensivă, în câteva orașe mari s-au introdus restricții severe. La toate astea se adaugă previziunile sumbre ale unor medici cu autoritate: Bucureștiul se va închide curând, spun ei, pandemia va câștiga teren, va fi mai rău ca înainte. Evident, asemenea profeții riscă să exaspereze o populație traumatizată psihic de privațiunile îndurate de un an încoace.

Trebuie să mai așteptăm, așadar, ca vaccinările să ducă la o scădere a contaminărilor. După un demaraj promițător, campania de vaccinare a început să dea unele rateuri. E drept că lucrurile merg șontâc-șontâc și în alte țări din Uniunea Europeană, printre care Franța și chiar Germania. La noi a apărut și scandalul vaccinărilor peste rând, toată povestea rămânând în ceață: nu știm nici numărul exact al persoanelor care s-au vaccinat fără să aibă dreptul, nici dacă această operațiune avea totuși, cum pretind unii, o acoperire legală. Cert este că a fost încă un motiv de tensiune în cadrul guvernului și, implicit, în cadrul coaliției. A existat chiar un conflict deschis între prim-ministrul Florin Câțu și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu. Oricum, liberalii îl atacă des pe dl Voiculescu care, e drept, nu le rămâne dator. Și ca și cum toate astea n-ar fi fost de ajuns, s-a aflat și că Ministerul Sănătății nu plătise, de două luni, personalul din centrele de vaccinare. Vina îi aparține unei funcționare din minister (o funcționară cu vechi state de serviciu, lucrează acolo din 2004); e de mirare însă că, vreme de două luni, nimeni nu i-a adus la cunoștință ministrului această situație regretabilă.

A mai intervenit și polemica în jurul vaccinului AstraZeneca. Rostogolită și amplificată la mai multe posturi de televiziune, știrea că acest vaccin ar putea provoca reacții adverse a dat apă la moară antivacciniștilor. Aceștia lansează tot felul de zvonuri menite să sădească neîncredere în mințile oamenilor. Nu le reușește întrutotul pentru că solicitările de pe platformele de vaccinare continuă să fie foarte numeroase. E limpede că atingerea unui procent ridicat de persoane imunizate este condiția indispensabilă pentru a putea spera că la vară vom avea o vacanță cât mai aproape de normalitate. Până atunci însă suntem angajați într-o cursă contra-cronometru.

Previous Next

XS
SM
MD
LG