Linkuri accesibilitate

Aproape 10 state europene impun restricții de călătorie cetățenilor români


Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, că accesul cetățenilor români este restricționat pe teritoriul a opt state din Uniunea Europeană în contextul numărului mare de noi infectări din România din ultima perioadă. Miercuri, în România s-a atins un nou record de infectări pe zi, cu peste 550 de cazuri confirmate.

Aceste restricții diferă de la interzicerea totală în Malta, la obligativitatea a 14 zile de autoizolare sau necesitatea prezentării unui test negativ pentru COVID 19, cum este cazul de joi, în Austria.

În total, aproape zece state mențin sau au reimpus restricţii de călătorie cetăţenilor români, restricții care nu-i privesc exclusiv pe cei veniți din România însă. Trei ţări nu permit încă accesul cetăţenilor români: Malta, Norvegia şi Finlanda. De asemenea, Cipru și Austria au anunţat că românii vor fi primiţi în interiorul graniţelor doar dacă prezintă un raport medical, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în care să se certifice că a fost testat negativ la noul coronavirus. Austria alternează această condiție cu intrarea în carantină pentru 14 zile. În schimb, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia permit accesul românilor, cu obligativitatea intrării în izolare pentru 14 zile.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe din România a avertizat că autorităţile din Grecia, destinația preferată de vacanță pentru români, pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu Covid-19 care vor fi înregistrate în România.

XS
SM
MD
LG