Linkuri accesibilitate

Peste 1000 de arestări la ultimele proteste din Belarus


La protestele anti-guvernamentale duminicale din Belarus, ajunse la a 13-a ediție, au fost reținuți la 8 noiembrie peste 1000 de demonstranți care cereau demisia lui Alexandr Lukașenko și ținerea unui nou scrutin prezidențial în locul celui controversat, din 9 august.

Gruparea pentru drepturile omului Vyasna a estimat numărul celor reținuți în întreaga țară la 1024.

Mulți au fost eliberați după puțin timp.

Cele mai multe arestări au avut loc în capitala Minsk, unde câteva mii de oameni au participat la un „Marș al Democrației”.

Demonstrații au avut loc și în alte orașe, ca Homel, Vitebsk și Jlobin.

Înaintea demonstrației de duminică a fost restrâns în capitala belarusă, începând de dimineață, accesul la internetul mobil. Câteva stații de metrou s-au închis cu o oră înaintea manifestației, fiind invocată „siguranța pasagerilor”.

Noile proteste au venit după ce poliția a reținut zeci lucrători medicali la un protest neautorizat împotriva lui Lukașenka, sâmbătă. Liderul de la Minsk este criticat aspru de medici și de mulți locuitori pentru că a respins chemările la impunerea de restricții menite să împiedice răspândirea coronavirusului de tip nou.

Belarusul se confruntă cu proteste zilnice și greve după alegerile prezidențiale din 9 august pe care opoziția și Vestul le denunță drept fraudate.

Lukașenko, aflat la putere din 1994, respinge acuzațiile și solicitările opoziției de a ceda puterea.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și alte state au refuzat să recunoască un al șaselea mandat al lui Lukașenko.

Uniunea Europeană l-a adăugat pe Lukașenko, pe fiul său Victor și alți 13 oficiali pe lista de sancțiuni împotriva celor implicați în fraudarea alegerilor și a represiunii brutale asupra protestatarilor pașnici.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG