Linkuri accesibilitate

Peste 200 de persoane reținute în Rusia la manifestațiile de 1 Mai


Peste 200 de protestatari au fost reținuți în 18 orașe din Rusia în timpul manifestațiilor de duminică, 1 mai.

Potrivit OVD-Info, cele mai multe persoane – câte aproximativ 80 - au fost reținute la Moscova și Sankt-Petersburg, majoritatea fiind ținute peste noapte în centrele de detenție provizorie și eliberate în dimineața zilei de astăzi.

Pe 1 mai, mai multe persoane au ieșit pe străzile orașelor din Rusia purtând pancarte cu inscripții prilejuite de Ziua Internațională a Muncii, dar și cu lozinci anti-război. Printre cei reținuți sunt și jurnaliști de la „Novaya Gazeta” care relatau de la un pichet pacifist de la Sankt Petersburg. Câteva zeci de persoane au fost reținute la Novosibirsk și Ekaterinburg.

După începutul invaziei ruse în Ucraina, autoritățile ruse au înăsprit legislația, introducând pedepse administrative și penale pentru manifestațiile anti-război sau acțiunile de discreditare a armatei ruse. Potrivit organizației pentru drepturile omului Agora, în Rusia au fost intentate cel puțin 40 de dosare în legătură cu manifestații sau declarații împotriva războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, persoanele vizate riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG