Linkuri accesibilitate

Peste un milion de decese în lume legate de Covid-19


Vaccinul dezvoltat de institutul Gamaleya de la Moscova, aprobat pentru piața din Rusia încă din august 2020.
Vaccinul dezvoltat de institutul Gamaleya de la Moscova, aprobat pentru piața din Rusia încă din august 2020.

La nivel global, luni, numărul deceselor legate de Covid-19 a trecut de un milion în cele 10 luni de la izbucnirea pandemiei la Wuhan, în China , un număr mai mare decât victimele făcute de „HIV, malaria, gripă și coleră”, remarcă NYT, citând Universitatea Johns Hopkins, care urmărește evoluția pandemiei în toată lumea.

În R. Moldova s-au înregistrat luni încă 319 cazuri de infectare cu noul coronavirus, în scădere față de zilele precedente, pe fundalul unui număr redus de teste efectuat la weekend. Noile date ale ministerului sănătății mai arată că au decedat alte 14 persoane infectate cu COVID-19, inclusiv doi medici, numărul total al deceselor ajungând la 1301. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova este de 51 194, inclusiv 11 676 de cazuri active și 710 pacienți în stare gravă.

Președintele Igor Dodon a discutat luni din nou cu președintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferință, despre posibilitatea ca R. Moldova să obțină vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia și care este deja aprobat pentru piața internă.

A fost primul vaccin în lume aprobat înainte de a trece de toate fazele de testare, motiv pentru care nu este omologat internațional. Președintele Dodon, potrivit postării sale pe Facebook, a precizat în discuția de luni că Moldova ar fi interesată de vaccinul rusesc numai „după ce acesta va trece toate etapele de testare și va obține autorizația Organizației Mondiale a Sănătății”. În august, când vaccinul fusese autorizat în Rusia, Dodon se declarase chiar dispusă să fie unul din primii moldoveni care îl testează „pentru binele” concetățenilor săi.

Rusia între timp a raportat luni 8 mii de noi cazuri de contaminare cu coronavirus, cel mai mare număr pentru o zi din luna iunie. Din august, numărul infecțiilor a crescut cu aproape 75% din cauza relaxării restricțiilor sanitare și redeschiderii școlilor. Rusia are în acest moment peste un milion de infectați cu Covid-19 dar numai 20 de mii de decese legate de Covid-19, număr relativ scăzut care se explică prin faptul că folosește alte criterii pentru catalogarea deceselor legate de pandemie.

XS
SM
MD
LG